49-тия конгрес на БСП ще бъде проведен на 4-ти и 5-ти февруари. Това каза Корнелия Нинова по време на пресконференция след заседанието на Националния съвет на партията, по време на която бяха утвърдени и новите членове на Изпълнителното Бюро на партията – Вяра Йорданова, Стоян Мирчев и Иван Ченчев. Те са избрани на местата на Илияна Йотова, Юри Асланов и Костадин Паскалев.

Нинова заяви, че членовете на Националния съвет са одобрили комисиите, които трябва да подготвят провеждането на конгреса. Първата комисия по публични политики ще трябва да представи предизборната платформа на партията за предстоящите парламентарни избори.

Втора комисия ще трябва да направи анализ на коалиционните отношения в рамките на сега съществуващата коалиция на БСП лява България и да изготви нов формат на коалицията.

Трета комисия ще трябва да приема предложенията на членовете на Националния съвет за промени в устава на партията до края на януари.

Нинова аргументира тези промени с необходимостта от промяна в БСП в отговор на вота от провелия се референдум. Разговорът по устава започва тепърва за партията, заяви Нинова. Тя посочи, че е споделила с членовете на Националния съвет свои лични позиции, която, разбира се, може и да не бъде приета.

Нинова заяви, че ще внесе като член на Националния съвет, а не като лидер на партията, предложенията свързани с прякото избиране на председателя, което и сега съществувало като опция в устава – дали на конгрес или на пряко гласуване, както и предложение да се намери вариант да се ограничат броя мандати на народните представители до три.

„В никакъв случай не отхвърляме техния опит, но смятам, че част от очакванията на хората са в тази посока за обновление на партията с нови хора“, аргументира се Нинова. По думите й относно мандатността на председателя е изтекла информация в медиите, че едва ли не с промените в устава новото ръководство иска да се бетонира за вечни времена.

Напротив – опроверга Нинова, и заяви, че ще се придържа към прилагане на правилника от два последователни мандата за председател. На въпрос относно твърдението на Георги Марков, че ГЕРБ може да приеме връченият от Плевнелиев мандат, Нинова заяви, че това е решение на г-н Бойко Борисов и подчерта, че позицията на БСП е да върне мандата.

„Смятаме, че този парламент е изчерпал доверието си„, категорична бе тя. Относно преразглеждането на коалиционните отношения в рамките на БСП лява България, Нинова подчерта, че въпросът е принципен.

По думите й е некоректно и проява на слаба коалиционна култура – на парламентарни избори коалиционни партньори да се явяват с БСП, но когато дойде време за местни избори те да издигат самостоятелни избори и на много места играят срещу кандидатите за кметове и общински съветници на БСП. Според лидера на партията това следва да бъде един от принципите, на които оттук нататък следва да се разглеждат коалиционните отношения.

Корнелия Нинова припомни, че лагерът в Харманли е строен по времето на ГЕРБ. „Не носи отговорност правителството на Орешарски. Вчера беше пусната една лъжа, че този лагер е изграден по онова време. Не, не е! По времето на ГЕРБ е. Това, което се случва няма отношение към онези години“, категорична е тя.

„Отправяме своя упрек към колегите от ГЕРБ за допуснати грешки, които доведоха до това състояние, най-вече безконтролно влизане на нелегални мигранти от държави, където няма войни, занижен контрол, каналджийство, липса на държава на границата, неизграждане на оградата„, каза още тя.

Относно мажоритарния вот тя обясни, че ще обяснят с аргументи за рисковете, които крие пълната мажоритарна система. „Ще се обърнем към БАН, Софийски университет, научни звена, които да ни направят проекти и предложения за промени в мажоритарно-смесена система, така че да постигнем волята, която народът е поискал за мажоритарно гласуване и да гарантираме държавност и работа на институциите“, обясни Нинова.