сн. Петрова нива (1)

26 МАРТ – ДЕН НА ТРАКИЯ*

 

 

Празникът на тракийските българи, организирани в Съюза на тракийските дружества в България, е 26 март – Денят на Тракия.

Руско-Турската освободителна война завършва с подписването на 3 март 1878 г. на Сан Стефанския мирен договор, с който се възстановява Българската държава. На следващата година Берлинският конгрес връща голяма част от освободените територии в пределите на Османската империя. Българите от Македония и Тракия (Одринско) не могат да се примирят с робската си участ и започват да се организират за своето освобождение. През 1894 г. възникват дружествата на Македонската революционна организация.

На 12 май 1896 години във Варна, братята Петър и Никола Драгулеви, заедно с капитан Петко войвода, организират Учредително събрание на организацията на тракийските българи, която наричат „Странджа“. Тази дата се възприема за начало на Тракийското организирано движение. На 19.02.1897 г. в Бургас се провежда Учредителен конгрес на дружество „Странджа“, на който присъстват 36 делегати от всички тракийски дружества. Същевременно Македонската революционна организация провежда през 1896 г. Солунския конгрес, на който организацията се преименува на ВМОРК, по-късно – ВМОРО (Вътрешна македоно-одринска организация). За ръководител на организацията се утвърждава Гоце Делчев.

В началото на 1900 г. дружество „Странджа“ се влива във ВМОРО. Дейността на организацията се засилва след като през април 1900 г. Гоце Делчев, заедно с Лазар Маджаров и Стоян Лазов, посещават Лозенградски, Малкотърновски, Бунархисарски и Визенски райони. Започва подготовката на народа от Тракия и Македония за повсеместно въстание. На конгреса на Петрова нива 47 делегати вземат решение за въстание. Въстанието избухва на 19 (6 ст. ст.) август 1903 г.

Въстаниците освобождават Малкотърновски и част от Бунархисарски и Лозенградски революционни окръзи, като за около 20 дена тук се създава т. н. Странджанска комуна. Въстанието е жестоко потушено от 40 хилядна редовна турска войска, командвана от Шукри паша – над 60 опожарени села, хиляди убити, 20 000 изселени в България.

Балканската война 1912-13 г. е светла страница от новата българска история. Във войната се включват много от участниците в Илинденско-Преображенското въстание, както и много българи от Македония и Одринско в опълченски дружини. В късо време българските войски стигат до отбранителната турска линия пред Чаталджа – само на 30 км от Цариград. Единствено непревзета остава Одринската крепост. Одринската крепост е защитавана от 60 000 гарнизон с 500 оръдия, командвани от Шукри паша и според мнението на много военни специалисти е непревземаема.

Крепостта е обсадена от Втора българска армия, командвана от генерал Никола Иванов. Операцията по превземането на Одрин се ръководи от генерал Георги Вазов и започва на 24 (11 ст. ст.) март 1913 г. След кръвопролитни боеве, на 26 (13 ст. ст.) март крепостта пада, Шукри паша е пленен. С падането на Одрин свършва и войната и на 30 (17 ст. ст.) май 1913 г. със съдействието на Великите сили в Лондон е сключен мирният договор.

Точка 2 на договора гласи: Турската империя отстъпва на съюзните владетели всички територии на своята империя на Европейския континент на запад от линията Мидия – Енос, с изключение на Албания.

България получава по Лондонския мирен договор почти цяла Тракия на запад от линията Мидия – Енос до река Места, с 5 пристанища на Бяло море. Общата територия на страната става 175 000 кв.км, по-голяма от Санстефанска България.

За България и за тракийци настъпва звезден миг. За първи път се признава в официален договор, подписан от Великите сили, свободата на Източна и Западна Тракия и тяхното присъединяване към майката отечество. В това е и дълбокият смисъл за възприемането от тракийците на датата 26 март като „Ден на Тракия“.

 

26.03.2023 г.                                                                                        Георги БЪКЛЕВ

гр. Малко Търново                                                                              и.д. Председател на Тракийско дружество „Дико Джелебов“ –

и.м. Петрова нива                                                                               гр. Малко Търново

 

___________

*От 20-те години на ХХ век тракийските дружества, армията, църквата и българската културна общественост честват Деня на победата край Одрин. От 2006 година този ден е признат официално и от българското правителство за Ден на Тракия.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *