1-44

24 април, 2020: 105 години от геноцида срещу арменците

ЦАВЪТ ДАНЕМ: ЗОВ ЗА СЪПРИЧАСТНОСТ

 

 

Д-р Георги Чалдъков

 

       Историята постига стабилност само чрез справедливост.

                                                                                Симеон Радев

 

Геноцид (гр. genus – род, раса, лат. сaedere – убивам) се описва и с арменската дума агхет и означава невъобразимо престъпление, голяма катастрофа. През 1895 г. и 1915-1921 г. са избити повече от един милион и петстотин хиляди (1 543 271) арменци, много други са изселени, включително и в гостоприемна България – свободната граница. Какъв заряд от емоции и признателност е имало в душите на тези арменци, за да кръстят детето си Азад Сахман, което в превод от арменски означава „свободна граница” – така е кръстен бащата на известния музикант Хайгашод Агасян.

Да ти взема болката (цавът данем) – казват арменците на човек, който е угрижен. Това е трогателния глас от „интимната акустика на човешката душа”, чувства и мисли със съществено значение в пулсиращата материя на моралната философия – емпатията е привилегия на духовно богатите хора.

Научих цавът данем от великия режисьор Крикор Азарян. И от Саркис Перси Мушехян (накратко, Перси) – благодарение на таланта му да създава приятелска атмосфера Клуб „Ереван”, разположен в урбанистичното сърце на Бургас, стана епицентър на моряшката, капитанската, артистичната, лекарската, накратко интелектуалната бохема на Бургас и неговите гости.

Повече от 25 държави (Канада, Франция, Русия, Гърция, Кипър, Ливан, Белгия, Уругвай, Аржентина, Швеция, Уелс, Холандия, Словакия, Литва, Венецуела, Полша, Чили, Бразилия, Боливия, Шотландия, Швейцария, Германия…и САЩ) осъдиха чрез парламентите си като престъпление срещу човечеството арменския геноцид. И настояха Турция да признае геноцида

и да поиска извинение от арменския народ. Геноцидът над арменците бе признат и от Световния съвет на църквите и Европейския парламент. И от римския папа Франциск.

        В Турция лауреатът на Нобелова награда за литература Орхан Памук заявява в медиите: „Никой не смее да го каже, но аз го казвам – турците са избили над милион и половина арменци и 30 000 кюрди“. През 2008 г. 200 турски интелектуалци, подкрепена от още 29 000 души, подписват петиция, с която се извиняват за етническото прочистване на арменците.    

      Българският зов за съпричастност датира от 1899 г., след първия арменски геноцид, когато в стихотворението си „Арменци” Пейо Яворов пише:

Изгнаници клети, отломка нищожна

от винаги храбър народ мъченик,

дечица на майка робиня тревожна

и жертви на подвиг чутовно велик…

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *