nessebar-41396d2

СВЕТЛОЗАР КОВАЧЕВ: ЗА ДА НИ ХАРЕСАТ ДРУГИТЕ, ТРЯБВА ПЪРВО ДА ХАРЕСАМЕ СЕБЕ СИ

 

 

Интервю с куратора на изложбата „България и Черно море в стари европейски карти от XVI до XVIII век. Колекция „Дипломатически институт“, открита на 1 септември т.г. в Несебър

NesExpoTitleНа 1 септември т.г. в църквата-музей „Св. Йоан Кръстител“ в Несебър, Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт към министъра на външните работи, и кметът на Несебър Николай Димитров откриха изложба „България и Черно море в стари европейски карти от XVI до XVIII век. Колекция „Дипломатически институт“. По този повод, разговаряме с куратора на изложбата Светлозар Ковачев:

Ковачев

 


 

  • Кажете ни нещо за предисторията на тази изложба.

Първото нещо, което трябва да се спомене е уникалната картографска колекция на д-р Симеон Симов, съхранявана днес в държавния ни архив. Д-р Симов е световноизвестен лекар, работил дълги години като емигрант в Германия, който успява да събере няколко стотин безценни оригинала, показващи неизменното присъствие на България на европейската карта. През 2015 г., обявена от ООН за Международна година на картата, по инициатива на д-р Стефан Пейков от Сдружение „ГЕОПАН“, Дипломатическият институт представи в сградата на ООН изложба с дигитални копия на карти от колекцията на д-р Симов. Изложбата, наречена „Морето сближава всичко далечно“ (цитат от „Шестоднева“ на българския автор от IХ век Йоан Екзарх) предизвика голям интерес сред високопоставените дипломати от цял свят, работещи в седалището на ООН в Ню Йорк.

Таня Михайлова, директор на Дипломатическия институт, споделяйки мотото на Международната година на картата – „We love maps“ („Ние обичаме картите“) видя и оцени потенциала на подобен вид изложби за публичната и културната дипломация. С нейната енергия и вдъхновение, Дипломатическият институт стартира един дългосрочен проект за представяне на страната ни чрез магията на старите карти. Още през следващата 2016 г., отново съвместно с „ГЕОПАН“ и д-р Стефан Пейков, направихме изложба с картографски и други архивни материали, посветена на българо-френското сътрудничество при най-ранното изграждане на българския флот.

reginaПри представянето на изложбата в българския културен център в Париж, нашите френски приятели, наред с възхищението от представените материали, научиха малко известни факти от историята на нашите взаимоотношения, благодарение на сериозната изследователска работа при подготовката на изложбата. В следващите години, варианти на изложбата „Морето сближава всичко далечно“ бяха показани в Тбилиси, Техеран и Истанбул със съдействието на българските дипломатически представителства там.

 

– Доколкото разбирам, изложбите се организират главно в чужбина.

Споменах тези дестинации, защото представянето на България извън границите й е нещо важно, но сме организирали изложби и тук – в София и в Бургас, и ще продължим да го правим. За да ни харесат другите, трябва първо да харесаме себе си. Искам да кажа нещо, което е много съществено. При реализирането на този дългосрочен проект, Дипломатическият институт среща подкрепата, ентусиазма и компетентността на много институции и личности.

OrtelНеизменно е съдействието на Държавна агенция „Архиви“ с нейния председател доц. д-р Михаил Груев и Митко Стоименов – един от най-добрите експерти по старите карти у нас. Имаме прекрасно взаимодействие с Българската картографска асоциация, чиито председател, проф. Теменужка Бандрова бе избрана тази година за вицепрезидент на Световната картографска асоциация – едно голямо признание за българската картография и лично за нея.

Сред неправителствените организации, наред с „ГЕОПАН“, трябва да отбележа Сдружение „Черноморска Странджа“ с неговия председател инж. Петър Кънев, д-р Атанас Орачев, уредник на уникалния „Музей на котвата“ в Ахтопол и, уви, починалият наскоро наш приятел, създател и двигател на списание „Будител“ Пламен Крайски. Бих казал, че сме създали неформална мрежа, споделяща желанието да се популяризира България по нестандартни начини.

 

– Говорите за дигитални копия, но тук, в Несебър показвате оригинали. Това за пръв път ли се прави?

Оригинали на стари карти рядко напускат контролираната среда на своите хранилища, за да бъдат показани пред широката публика. В този смисъл, тази изложба е изключение.

 

За плакат на изложбата е избрана голяма карта на Черно море, съставена от шест отделни, самостоятелни карти на Джовани Антонио Рици Занони.

„Europa Regina“, XVI век, Себастиан Мюнстер.

 

„Typus Orbis Terrarum“ – карта на света от първия атлас „Theatrum Orbis Terrarum“ на Абрахам Ортелиус.

 

Дипломатическият институт е показвал два пъти по-малки подборки от тази колекция по специални поводи през миналата година – за своята петнадесетгодишнина, когато гост на института беше д-р Симеон Симов и при откриването на Международната картографска конференция в Созопол пред днешните картографи от целия свят. За пръв път показваме толкова голяма подборка, 20 карти, тук, в Несебър.

 

 

 

  • Защо избрахте Несебър?

Дипломатическият институт има отлично сътрудничество с Община Несебър. Организирали сме обучения по дипломатически протокол и етикет и по основни дипломатически умения за служители на общината. Имаме и други съвместни инициативи. Разбира се, това, което прави Несебър неустоимо привлекателен, е уникалната концентрация на археологически паметници, превърнала го в единствения български град в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Тук изобилието на археологически съкровища от десетки векове е такова, че дори руската армия, водена от генерал Ханс Карл Фридрих Антон фон Дибич, превзел Несебър през Руско-Турската война 1829 г., успява да отнесе само малка част от тях в Одеса и Санкт-Петербург. Гостоприемството и всестранното съдействие, което получихме от кмета Николай Димитров и от директора на Археологическия музей Тодор Марваков направиха избора на Несебър естествен. Впрочем, първата експозиция на музея, при създаването му през 1956 г. е била именно в църквата „Св. Йоан Кръстител“, където е и нашата изложба.

  • Разкажете ни нещо повече за подбора на представените карти.

При подбирането на картите за изложбата сме се опитали да представим най-значимите личности и тенденции на европейската картография през XVI, XVII и XVIII век. Птолемеевата традиция е представена с карта на Балканския полуостров, гравирана от Лоран Фрай от издание на „География на Клавдий Птолемей“ от 1541 г. Любопитен детайл от този конкретен екземпляр е, че някой, още тогава, е добавил на ръка името България, което, разбира се, не присъства на картата, правена по описанията на Птолемей от II век. „Светата троица“ на картографията на XVI век – Себастиан Мюнстер, Абрахам Ортелиус, Герардус Меркартор са представени съответно с прочутата „Europa Regina“ на Мюнстер, „Typus Orbis Terrarum“ – карта на света от първия атлас „Theatrum Orbis Terrarum“ на Ортелиус и „Walachia, Servia, Bulgaria, Romania“ на най-прочутия картограф на всички времена Меркатор. В неговата карта с „Romania“ е означена Тракия, както за европейската картография се нарича тази област до XIX век. Едва през 1866 г. северната ни съседка придобива това име, с което е известна днес. Класическата холандска картографска школа е представена от карти на Ян Янсониус, Герард де Йоде и Клаес Вишер, известен също като Никола Пискатор. Франция присъства с карти на „Бащата на френската картография“ Никола Сансон и на един от пионерите на научната картография, основана на точни астрономически измервания Гийом дьо Лил. Георг Матеус Зойтер и Франц Йохан Йозеф фон Райли представят съответно немската и австрийската школа. От изящната италианска картография сме подбрали карта на България от Джакомо Кантели да Виньола и една голяма карта на Черно море, съставена от шест отделни, самостоятелни карти на Джовани Антонио Рици Занони, която избрахме и за плаката на изложбата. Към всяка от картите има описание със сведения за автора и контекста на творбата. След изложбата, тези описания ще бъдат публикувани на сайта на Дипломатическия институт и ще са достъпни за всички.

 

  • Какво да очакваме от картографския проект в близко бъдеще?

Трудно ми е да бъда прецизен отговаряйки на този въпрос. Вероятно, в края на октомври, ще организираме изложба в Кишинев, Молдова, по повод на българското председателство на Парламентарната асамблея на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. Има предложение да се организира изложба в Китай, където интересът към старите карти е традиционен. Догодина Международната картографска конференция ще бъде в Несебър и това сигурно ще даде повод да се срещнем отново тук. Що се отнася до оригиналните карти, директорът на Археологическия музей в Созопол Димитър Недев има много интересни идеи за развитието на проекта, но ще ги споделим, когато реализацията им доближи границите на обозримото.

  • Желая успех на добрите ви начинания!

Благодаря! Вие, популяризирайки ги, ще сте част от този успех.

 

МОРСКИ ВЕСТНИК

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *