IMG_5351

140 години Манастир „Св.Спас“

Манастирът ”Св. Спас” на връх Бакаджика е съществувал още в ранното средновековие , но по време на турското робство той е разрушен. В края на 18 и началото на 19 век бил отново възстановен, но след Априлското въстание манастирът е опожарен и сринат до основи.

В началото на 1879 г. младият ген.-лейтенант Скобелев със своята 30-а пехотна дивизия се установява за няколко месеца в гр.Ямбол. Белият генерал, както всички го наричат, се запознава с историята на изгорения манастир и предлага на местното население да се изгради църква на същото място за да се увековечи спомена за участието на руските войници в Освобождението на България от турско иго.

Средства са набирани чрез волни пожертвувания в Русия и в България. Дарители са и майката на ген.Скобелев – Олга Николаевна Скобелева и сестра му – княгиня Белоселска. (Нека не забравяме, че Олга Скобелева и граф Николай П. Игнатиев са инициаторите за  изграждането на храма „Рождество Христово“ в с.Шипка.) Жителите на Ямбол и околните селища помагали предимно с труд,  а  които имали възможност, отделяли за градежа  вълна, жито, коноп, кожи и парите от продажбата им предоставяли за храма.

Манастирът е изграден непосредствено  до храма „Александър Невски“, който е и първият храм, изграден в знак на признателност към руския народ за освобождението на България от турско владичество. Открит е през 1879 година. Носи името на княз Александър Невски, живял през 13 век и канонизиран от Църквата за светец. Св.Александър Невски се счита за покровител на Царя Освободител  Александър II.

Пръв игумен на новопостроения манастир става полковият свещеник йеромонах Партений Павлов. Манастирът е бил на пряко подчинение на Руската православна църква, а след революцията в Русия, е на подчинение на Задграничната Руска православна църква, ръководена в България от архиепископ Серафим Соболев. През 1934 г. по решение на българското правителство манастирът преминава към Българската православна църква. Манастирският храм „Александър Невски“е построен в руски стил и изцяло е оборудван с иконостас, икони, църковна утвар и богослужебни книги, донесени от Русия.

На 6 юни т.г. се навършиха 140 години от откриването на храма и възстанояане на манастира към него.  По инициатива на Алексей Фляжников, член на Общинска Организация Русофили-Несебър, беше проведена дарителска кампания за подпомагане на манастира в чест на неговия юбилей. Осигурени бяха средства за облицоване  и оборудване на двете тоалетни, беше дарен голям килим за храма, ремонтирани бяха балконите на манастира, почистени бяха големия полилей и двора.

албумВ изпълнение на проекта „ Езикът на Пушкин – свят без граници”, финансиран от Фонд „Соработничество” под егидата на РПЦ, беше осигурен транспорт до манастира за ученици от Несебър, Обзор и Слънчев бряг, изучаващи руски език. Водени бяха от учителките им по руски език  Божилова, Тенева и Христова. Учениците  бяха запознати с историята на манастира, а в самия манастир Наталия Семьоновна Гриньова им разказа на руски език за живота иа Св.Серафим (Соболев) – Богучарски.

ив 1 (6)Освен учениците, на тържествената литургия присъства генералният консул на РФ във Варна г-н Владимир Климанов и много български и руски граждани. Литургията беше беше водена от Агатополски епископ Йеротей, игумен на манастира „Св.Георги” в гр.Поморие.

Положени бяха цветя пред паметната плоча на 911-те загинали наши и руски войни по врене на Руско-турската Освободителна война, която е поставена в тяхна памет непосредствено пред манастира.

През м.май Алексей Фляжников преведе на руски език книгата „Манастир Св.Спас, вр.Бакаджик, Ямболско”.  Съгласувано с автора и Харалмби Баев, книгата е дадена за печат и се очаква до края на месеца да бъде готово руското издание.

Посещението в манастира и организираните беседи на руски език с учениците от СУ „Л.Каравелов”, ПГ по туризъм „Ив.Вазов” и ОУ „Св.Св.Кирил и Методий”, водени от руски граждани, стимулират желанието на децата да изучават този език. Татяна Кабанова, университетски преподавател, Елена Хвалинская, журналист и директор на частно училище в Екатеринбург, художничката Марина Матлина, бардът Александър Кузнецов, фотографът Олег Козир,  Сардана Терьошкина, Галина Григориевна и още много други с желание подпомагат  учениците в овладяването на руския език и ги запознават с историята, изкуството и културата на братска Русия.

печат ча-1Тези срещи не са само в рамките на проекта, а са част от дейността на Общинска организация Русофили-Несебър.

Print Friendly

Автор: Христо Николов


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *