103

139 години след Освободителната Руска – турска война и в Несебър на 8 февруари 1878

В навечерието                                                                                                                                  

139 години след Освободителната Руска – турска война и в Несебър на 8 февруари 1878

Месемврийският европеец в Русия                                                                                                                  

 0123 Хрисовери /ХРИСОВЕРГИС/ Аристид Федорович/ Αριστείδης Χρυσοβέργης..                                 

  Кой е Хрисовери – легионер и /ли доброволец  ?…..      

                                                                                                                                           

Аристид Фьодорович Хрисовергис /Хрисовери/ е роден на 25.03.1803 или 1809  г. в Месемврия, Източна Тракия 27.12.1889 Одеса, Росия.

Хрисовери е гръцки поет, литератор, политик, полковник от руската армия, борец за освобождение на Гърция и България. Той  е носител на:  ордена Св. Анна  2-а степени с мечове и 3-а степен с лента, Св. Станислав 2-й степен с мечове, златна сабя с надпис «За храброст» (от 1807 г. офицерите се  удостояват със «златно оръжие» и се числят  към  кавалерите на ордена Св. Георги), сребърен медал за защита на  Севастопол, бронзов – в памет на  Войните 1853-1856 г.и 1877-1878 г., опълченски кръст на гръцкия орден Св. Георги и железен гръцки медал в памет на Войните за независимост. Удостояван е също с дворянско звание.                                                                                                                                                                 Присъдата на Хрисовери                                                                                                                      

  През 1835 г. Хрисовери е бил осъден от съда по обвинение в опит на убийство на годеницата си от ревност. В килията на крепост Паламиди, той превежда от древногръцки език „Краткото житие на хетера Аспазия“ от „Пъстри истории“ на древноримския писател софист Клавдий Елиан, написва есето „За политическата и социална безопасност (описание на живота в затвора Нафплион)“, публикувано едва през 1851 г.

През 1843 г., след изтичане на осемгодишното наказание с лишаване от свобода в затвора, Хрисовери се връща на военна служба. Гръцкият премиер-министър дори го назначава за свой личен адютант. В резултат на придворни интриги Хрисовери е принуден да напусне този пост, и продължава да служи като младши офицер в Кралската фаланга (поделение) на нередовната гръцка армия. Още по темата– кой е месемврийският едропеец Хрисовери * – легионер и/ или доброволец?

                                                              Максим МОМЧИЛОВ

0130-2

*Забрававени страници от Кримската война в книгата „Капитан Хрисовери”, издадена през 2013 г.в Украйна от Сергей Пинчук – Халани /род.1968 г./. Авторът е историк и писател, работил и в руското ни дипломатическа представителство в Украина.

В днешно время  той е научен сътрудник в Академията на труда и социалните отношений – Москва, член  в центъра на  гръцко-руските исторически изследвания KΕΡΙΕ -Атина.

 

 

Print Friendly

Автор: Максим МОМЧИЛОВ


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *