1300 души са се регистрирали като безработни само за един ден – последния работен ден миналата седмица. Цифрата съобщи в студиото на БиТиВи социалният министър Деница Сачева. Тя призна, че се очаква голям ръст на безработицата след кризата с коронавируса, но какъв ще бъде този ръст и с колко безработни ще се окаже България, това не може да се прогнозира.

Сачева призова Стратегическият съвет на президента да подпомогне работата на правителството именно с такава прогноза и съответно със съвети какви мерки да се вземат.

Има грешно разбиране, че ЕК ще раздава пари на държавите от ЕС според Горанов

Има грешно разбиране, че ЕК ще раздава пари на държавите от ЕС според Горанов

По думите му сега не е моментът да се говори за демокрация

Блокираният с президентско вето, макар и частично, закон блокира и помощта към общините в размер на 20 млн. лв., която ще бъде насочена към мерки за подпомагане на хората в риск, с увреждания и самотноживеещите възрастни хора. Деница Сачева изказа недоволството си от факта, но и посочи, че това се случва благодарение на недалновидни решения, взети в последния момент и то по настояване на БСП.

„Не може заради политически сблъсъци да влизаме и в други кризи“, подчерта тя по отношение на мерките срещу спекулата, лансирани в закона от левицата и които станаха един от поводите за вето на президента, а и за недоволство от страна на бизнеса. Има един принцип – преди всичко не вреди, бе категорична Деница Сачева, като цитира правилото и на латински.

Не ни връщайте в Лукановата, Виденовата и др. подобни икономически и политически зими

Не ни връщайте в Лукановата, Виденовата и др. подобни икономически и политически зими

Теодор Дечев за Закона за мерките и действията по време на извънредното положение и какво ни очаква, ако текстовете останат в този вид. А това вече сме го преживявали и то няколко пъти

В студиото на БТВ преди това беше и президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, който предрече най-голям срив в ресторантьорството, хотелиерството и изобщо в туризма. Той обаче и обясни, че това са по принцип сезонни сектори, които в някаква степен са свикнали на флуктуации и може да се прогнозира, че те ще се възстановят и най-бързо и лесно. Трябва да се мисли дори повече за другите сектори от производството и икономиката.

Димитър Манолов заяви и че в момента стратегията на правителството за изчакване е единствената възможна в този момент. Нужно е да се види не само колко дълго ще продължи кризата, но и какви ще са последствията. Безработицата безспорно ще се вдигне, въпросът е до какви нива.

Ресторантьорите недоволни, че само те отнасят извънредните мерки

Ресторантьорите недоволни, че само те отнасят извънредните мерки

Настояват за абсолютна карантина в страната