13f4f6fd-1b42-453a-b38d-08a56131b347

Изложба – С кораба „Несебър “ през 1966 година

13f4f6fd-1b42-453a-b38d-08a56131b347

На 22 февруари /петък/ от 18:00 ч.
в зали 6 и 7 на
ГХГ „Борис Георгиев“ – Варна ще се открие фотографска изложба на
Александър Сертев.
Ще бъдат показани 60 фотографии от пътуването с кораба НЕСЕБЪР
през 1966 г., както и съпътстваща експозиция на триизмерни фотографии.
Изложбата ще продължи до 13.03.2019 г.
Февруари 2019
22
  ОТКРИВАНЕ:
18:00ч.
1966 година е едно трудно време за България. Тези, които искат да пътуват, са проверявани щателно, битието им е гледано под лупа. Благодарение на това, че през 1963 година прекарах три месеца във Франция и не станах невъзвращенец, ми бе дадено разрешение да отпътувам на няколкодневно пътешествие с кораба „Несебър“ по Средиземно море, в компанията на петдесетина сънародници, половината от които сътрудници на държавна сигурност. Бяхме щателно наблюдавани, за да не остане някой извън пределите на социалистическия лагер.
Корабът отплава в едно ранно утро от Варна и акостира в пристанището на Истанбул. Правех снимки, но разполагах само с четири филма Agfa за дневно осветление, общо около 130 кадъра. Всеки кадър е бил точно пресметнат като композиция, осветлението измерено със светломера, който висеше на врата ми. Тази изложба от около 60-тина фотографии го доказва.
Последваха Александрия, Кайро, Бейрут, Пирея, Атина…и обратно, на път към Татковината. Към една страна на забрани, фалшиво равенство и дефицит. Не помня в какво съм вярвал, но не е било в победата на комунизма. Защото бях видял нещо от големия свят.“

Александър Сертев
„В изложбеното пространство освен фотографиите от пътуването с кораба „Несебър“ ще бъдат представени и триизмерни фотографии, които съпътстват тази изложба. Те показват в една условна цветност и триизмерно обкръжаващия ни свят. С помощта на двуцветни очила – в червено и синьо – всяко око вижда едностранно заснетия предмет. Лявото око чрез червения филтър вижда в градация синия цвят и филтрира червения, дясното вижда червеното и филтрира синьото. Съзнанието слива тези цветове в условно цветно триизмерно изображение. Методът позволява частично да се открои жълтия и зеления цвят. Изображението се нарича анаглифно.
Малка част от снимките са направени върху филм с двуобективен апарат. Там и движещите се предмети са триизмерни. Повечето фотографии са заснети в два кадъра, отдалечени един от друг на разстояние, близко до това на двете очи и обработени в червено и синьо.“
Александър Сертев
Александър Сертев е роден в София през 1937 година. Като юноша усвоява фотография в ателието на баща си Стоян Сертев, виден камерен музикант и майстор на фото-репродукции на произведения на изкуството. Завършва Художествената академия в София, в ателиетата на Илия Бешков и Веселин Стайков. След дипломирането си работи в областта на илюстрацията и приложната графика, но неговата вродена сила винаги е била фотографията.
Като член на Съюза на българските художници участва в над 20 международни изложби и биеналета и в над 30 колективни прояви на български художници в страната и в чужбина. Прави голям брой художествени и фотографски изложби.
През 2013 година получава наградата „Златен век“ – Печат на Симеон Велики, връчена му от министъра на културата тогава Владимир Пенев.
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *