120 години Бългаска желязна църква Св. Стефан в Истанбул

120 ГОДИНИ БЪЛГАРСКА ЖЕЛЯЗНА ЦЪРКВА „СВЕТИ СТЕФАН“ В ИСТАНБУЛ

 

 

 

През 2018 година се навършват 120 години от въздигането на българската желязна църква в Истанбул. Знаменателната годишнина на тази светиня на българския дух  ще бъде отбелязана с тържествено честване. То се организира от Посолството на РБългария в РТурция и Генералното консулство на РБългария в Истанбул, съвместно с Фондацията на българските православни църкви.

Програмата на юбилейната годишнина включва международна научна конференция на тема: „120 години българска желязна църква „Св. Стефан“, която ще се проведе на 29 септември в сградата на Българската екзархия, квартал Шишли. Включено е и  официално откриване на учебната 2018 – 2019 година в българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Истанбул.

Внимание привлича и предстоящото тържествено откриване на бюст-паметник на българския възрожденец княз Стефан Богориди, който дарява мястото за построяването на желязната църква. Паметникът, издигнат в двора на желязната църква, ще бъде осветен на 30 септември 2018 година.

Тържествата по юбилейния повод ще протекат с участието на извънредния и пълномощен посланик на РБългария в РТурция  Надежда Нейнски,  Ангел Ангелов – генерален консул на страната ни в Истанбул,  Емил Велинов – директор на дирекция Вероизповедания,  Васил Лязе – председател на настоятелството на Фондацията, учени от българска и турска страна и архиереи от БПЦ .

Kartichka-BackВ подкрепа на юбилейните тържества в Истанбул Международния търговски и културен център ГЕОПАН – Бургас ще издаде мемориална картичка от своята поредица „Признателна България“ с образа на дарителя – княз Стефан Богориди, която ще се  разпространи сред българската диаспора по света, храмовете в родния Котел и Източна Тракия.

 

 

Илюстрация:

  1. Обновената българска „желязна“ църква „Св. Стефан“ в Истанбул, 2018 г.
  2. Княз Стефан Богориди, р. 1775 г. в Котел – поч. 1859 г. в Цариград.

Внук на възрожденския просветител Софроний Врачански. Дарил къщата си в кв. Фенер в Цариград за построяване на българската желязна църква „Св. Стефан“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *