66-88 copy

11 години без Димитър Янков

Между две дати                                                                                                                                                                                  66/11/  години без Димитър ЯНКОВ /04.04.1952 – 09.05.2007/

На 4 април се навършват  66 години от рождението на Димитър Янков, а на 9 май ще се навършат 11 години от трагичната му кончина. В такива случаи, когато се пише за покойник, се спазва обичайно латинската максима: “De mortibus aut, bene aut nihil”, но специално в конкретния случай по ще приляга друга максима- “De mortibus-veritas”.

В българския превод първата сентенция е популярна като: “За умрелите или добро, или нищо”, а втората, не толкова популярна, гласи: “За умрелите – истината”.

Ето каква е истината за хората, които познаваха отблизо Янков: Магдалена Мандулева-екскмет на Община Несебър: “Човекът,който ми гласува доверие”, Малина Стратиева-ексизпълнителен директор на “Слънчев бряг”АД: “Той беше човек на действието”, Красимир Косев-експредседател на Общинския съвет-Несебър: “Не за популизъм и медиен блясък този човек се отказа от заплатата си и я даряваше на бедни и нуждаещи се”, Яни Николов-ексгенерален директор на ДФ “Слънчев бряг”: “Не изпускаше нищо от полезрението си”, богословът Ангел Ангелов: “Правеше го от добро сърце”, Благой Василев-вицепрезидент на Генералната централа на браншовите синдикати в България: “Той бе и ще остане един от върховете на българския туризъм”, Николай Каръков-дългогодишен зам.генерален директор на ДФ “Слънчев бряг”,ексдиректор на вс „Елените”АД: “За него нямаше слаб сезон и лоши заведения”, Ангелина Коруджиева-експредседател на Окръжния съд-Бургас: “Беше толкова витален-усмивка и сърце”, Янаки Стоянов-екскмет на Община Несебър и експредседател на Общинския съвет: “Ние всички сме му длъжници”, Иван Витанов-ексобластен управител на Бургаска област: “Личност,която се стремеше да обединява”, Андрей Сариев-екскмет на Община Несебър: “Спасяваше положението в критични ситуации”, Николай Димитров-дългогодишен общински съветник, кмет на Община Несебър: “Като пръв между равни”, философът Пеньо Костадинов: “Умееше да  изслушва  чуждите страдания, болки и страдания и да ги лекува, доколкото му позволяха силите”, Елена Иванова-председател на Съюза на собствениците-Слънчев бряг: “Туризмът загуби един истински професионалист и голям човек”.

Когато става въпрос за Димитър Янков, естествено трябва да се отчита и другата истина, представляваща съвкупност от арии на клеветата, съчинени от неговите врагове. Те се опитваха да го обливат с мръсотии, опитвайки се да го уплашат или поне -омаскарят. Но личността му стоеше много по-високо от пигмеите на омразата. Тя не само ги потискаше, но и респектираше. Макар и мъртъв, той пак е непостижимо далече и високо над тях.

Истината за Димитър Янкoв за хората от Несебър е една, те не случайно му викаха чичо Митко. Едно от най-смисловите обобщения за значението на Янков за цялостното развитие на Община Несебър и българския туризъм въобще обаче прави писателят Владо Даверов, който казва: «Хора като Димитър Янков са висока топка». Такава е Истината за Димитър Янков. За такива личности след време се произнася и Историята.

                                                                                                                 Максим МОМЧИЛОВ

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *