1-44

107 години от геноцида срещу арменците

ЦАВЪТ ДАНЕМ: ЗОВ ЗА ЕМПАТИЯ

107 години от геноцида срещу арменците

Историята постига стабилност само чрез справедливост.

Симеон Радев, Букурещ, 1913 г.

 

Геноцид (гръцки, genus – род, раса, латински, сaedere – убивам) се описва и с арменската дума агхет и означава невъобразимо престъпление, голяма катастрофа. През 1895 г. и 1915-1921 г. са избити повече от един милион и петсто-тин хиляди (1 500 000) арменци, много други са изселени, включително и в гостоприемна България – свободната граница. Какъв заряд от емоции и признателност е имало в душите на тези арменци, за да кръстят детето си Азад Сахман, което в превод от арменски означава „свободна граница” – така е кръстен бащата на известния музикант Хайгашод Агасян.

Да ти взема болката (цавът данем) – казват арменците на човек, който е угрижен. Това е трогателния глас от „интимната акустика на човешката душа”, чувства и мисли със съществено значение в пулсиращата материя на моралната философия – емпатията е привилегия на духовно богатите хора.

Научих цавът данем от големия режисьор Крикор Азарян. И от големия бургазлия Саркис Перси Мушехян (накратко, Перси) – благодарение на таланта му да създава приятелска атмосфера, Клубът „Ереван”, разположен в урбанистичното сърце на Бургас, беше епицентър на моряшката, капитанската, артистичната, ле-карската, накратко – интелектуалната бохема на Бургас и неговите гости.

Повече от 25 държави (Канада, Франция, Русия, Гърция, Кипър, Ливан, Белгия, Уругвай, Аржентина, Швеция, Уелс, Недерландия, Холандия, Словакия, Литва, Венецуела, Полша, Чили, Бразилия, Боливия, Шотландия, Швейцария, Германия… и най-после САЩ) осъдиха чрез парламентите си арменския геноцид като престъпление срещу човечеството. И настояха Турция да признае геноцида и да поиска извинение от арменския народ. Геноцидът над арменците бе признат от Световния съвет на църквите и от Европейския парламент. И от римския папа Франциск.

Българският зов за емпатия датира от 1899 г., след първия арменски геноцид, когато в стихотворението си „Арменци” Пейо Яворов написа:

Изгнаници клети, отломка нищожна

от винаги храбър народ мъченик,

дечица на майка робиня тревожна

и жертви на подвиг чутовно велик…

 

 

Print Friendly

Автор: Д-р Георги Чалдъков


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *