768x432шщгщггщг65г

ЮПИКРАЦИЯ-3: ОТ ИМА ТАКЪВ ЦАР ДО ИМА ТАКЪВ ПРЕЗИДЕНТ

Възход или падение за ПП и коалиция?

g_chaldykov

 

Д-р Георги Чалдъков        

 

 

 

През 2001 г. има такъв цар доведе в правителството си млади българи, завършили в университети в Западна Европа, наричани юпита (англ. yuppie – акроним на young urban professional). На 28 март 2016 г. медиите съобщиха, че, други юпита основали „Милениум Клуб България“ – проект на има такъв цар с участието на има такъв шоумен, но опитът бе неуспешен. През 2021 г. президентът Радев включи в служебното си правителство две харвардски юпита с опит в бизнеса и политиката. След  това, с други юпита, свързани с „Америка за България“ и „Отворено общество“, създадоха „Продължаваме Промяната“ (ПП). И сега, когато са в управлението на България, „започват с двете си очи да мигат/ с лявото дават десни сигнали,/ с дясното дават леви сигнали.“ (Константин Павлов, „Алхимици“).

Ако юпитата на президента са като онези на царя, които Дойдоха, Видяха, Забогатяха, по-добре е да си стоят по чуждите земи. Защото тази юпикрация вече сме я изстрадали, вече сме я виждали – deja-vu. Преведено на български: парен царска каша духа. Сега ще духаме ли кашата на ПП и коалиция?

Като знам, че имаме много талантливи и успяващи българи в науката, някои от тях мои ученици в САЩ, Канада, Западна Европа и Япония, ще си позволя да посъветвам новите юпита да бъдат добри български политици.

Портрет на добър политик

В една „разказана наука“ (science-in-fiction) писах за някои „-омика” науки – геномика, протеомика и интерактомика. Интерактомиката изучава взаимодействията между протеините – целта е да се поддържа в стабилно състояние човешкия организъм. Това е „мъдростта на тялото“ (The Wisdom of the Body е заглавието на книгата на проф. Walter Cannon, публикувана през 1963-та).

Наричам Politico interactomicus политикът, който взаимодейства с гражданите и с други политици, за да поддържа социална, здравна, икономическа и политическа стабилност на държавата. Който се свързва с Народа, за да градят заедно нещо хубаво за всички. Това е „мъдростта на политиката“, която все още не е публикувана в България.

Ние, българите, трудно се свързваме или, ако направим това, лесно се разделяме. Заложено или придобито, nature or nurture, генетика или меметика на българската политика? Сега е ред на ПП и коалиция да потвърдят или  отречат това. Подмладеният национален „А отбор“ по футбол бе многократно победен.  „А отборът“ на юпитата в Министерския съвет и Народното събрание?

Портрет на лош политик

Думата capital идва от латинската capita – глава, не (татуиран) мускул; думата company идва от латинските com pane – заедно с хляба, не с парите и властта. Другото е Ядохме хляб с абсурд – както е написал големият румънски драматург и поет Марин Сореску (1936-1996).

Не осъзнаем ли тези мъдрости, ще продължаваме да се въртим в порочния кръг на озлобляване и разпад. Един перманентен film noir, патоморфология в картините на Франсис Бейкън. Това се отнася и за такива политици, които страдат от социалнен аутизъм и морален Алцхаймер, от недостиг на окситоцин и вазопресин в кръвта – хормоните на любовта и емпатията.

FLIP-FLOP И U-TURN

Жан Буридан препоръчва на своето магаре моралния детерминизъм: когато човек е изправен пред два възможни варианта, трябва винаги да избира по-добрия, а не по-корумпирания. Българските политици, поставени между леви и десни купчини сено, обаче вземат от едната и от другата купчина, но продължават да властват. Такава политика в САЩ се нарича flip-flop („нагоре–надолу“; от клетъчната биология студентите знаят, че в мембраните има флипази – ензими, които прехвърлят фосфолипиди от вътрешната към външната повърхност на мембраната – и обратно). В САЩ по време на кампанията за президентските избори през 2004 г. кандидатът Джон Кери прокламираше, че е против войната в Ирак, но в Сената гласува в подкрепа на 87 милиарда долара за военни цели в Ирак и Афганистан.

Като в България – в предизборната пропаганда през 2001 г. Симеон Сакскобургготски обеща да подобри живота на Народа за 800 дни. Дните минаха, Народът остана излъган, а той продължаваше да казва „Вервайте ми”. И да си иска къщите и горите в България – защо не ги дари на университети и училища?

Във Великобритания политическият „флип-флоп” се нарича U-turn (завъртване, обратен завой). Премиерът (1970–1974) Едуард Хийт в предизборната си кампания поддържаше свободния пазар, обаче неговото правителство национализира най-голямата автомобилна компания. Тогава Маргарет Тачър му каза: „You turn (U-turn) if you want to – the Lady’s not for turning” (Правете завъртване, ако искате – дамата не е за завъртване) – още една желязна квинтесенция на консервативното политическо мислене.

ПП и коалиция ще направят ли U-turn на общонародното съгласие за Северна Македония да не бъде в ЕС, докато злорадства за България? И на общонародното несъгласие за Истанбулската конвенция? И на други национално значими събития: Трите морета, Зелената сделка и НАТОвските бази? Отговорите ще определят възход или падение ще има за ПП и коалиция?

„Опитаха да ни погребат. Не знаеха, че сме семена“ – гласи една мексиканска поговорка. Това означава, че Българският Народ ще го има, въпреки юпикрацията.

Или благодарение на юпикрация-3?

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *