2132-1

Шестокласници и второкласници на среща в несебърския „Твоят час”

 

Проектът „Твоят час” се осъществява по оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020. Основна му цел е създаване на условия за повишаване на потенциала на учениците и възможностите им за успешно завършване на средното образование чрез допълване, развиване и надграждане на техните знания, умения и компетентности, придобити в рамките на задължителната им подготовка в училище.

В СУ”Любен Каравелов” – Несебър функционират 14 групи по Проекта „Твоят час”, като 4  са за допълване на знания от задължителната подготовка и 10 са групи по интереси.

„Българският род велик                                                                                                                                                                                                       има приказен език.

Гали като сладка песен,

родният език чудесен.”

С тези стихове от книжката на Генка Богданова „Като благозвучна песен”, шестокласниците от клуб „Художествено слово”  по проекта „Твоят час” с ръководител Таня Кехайова,  започнаха своето първо представление пред ученици от втори клас.

Под формата на игра и забавление, но чрез стихотворения, те припомниха най-важното от уроците по български език. Що е родна реч, звуци – гласни и съгласни, букви, срички, думи, изречения – за всички тях стихчета редиха малки и големи. После препинателните знаци напомниха за себе си и поясниха, че имат важно място във всяко изречение. След тях се наредиха глагол, прилагателно и съществително име.

След стиховете дойде време за игра. Четири отбора от второкласниците трябваше да открият съществително име, прилагателно и глагол сред куп други думи. Малките ученици се справиха отлично с поставената задача, а след това помогнаха и на препинателните знаци да намерят своето място в изреченията.

От срещата и малките и големите ученици останаха доволни и си обещаха нови срещи, в които отново чрез стихове забавни и игра, ще се учат да обичат своя род, своя български народ.

                                         Мара МОМЧИЛОВА

 

Print Friendly

Автор: Мара Момчилова


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *