Цветан Цветанов- БНТ (1)

Цветан Цветанов: Предлагаме закриването на Специализираната прокуратура и Специализирания наказателен съд

 

 

Всички знаем, че трябва да има съдебна промяна и реформа и точно затова от Републиканци за България много ясно сме заявили и ще представим секторната си политика за „Правосъдие“ – намаляване политическата квота във ВСС от парламента, както и закриване на Специализираната прокуратура и Специализирания наказателен съд. Към настоящия момент усещането, което има в българските граждани е, че това е част от елемента за политически натиск върху неудобните на деня. Това каза председателят на Републиканци за България Цветан Цветанов в „Денят започва“ на БНТ.

Цветанов обоснова предложението с факта, че когато е бил вицепремиер и министър на вътрешните работи не е имало Специализиран съд и Специализирана прокуратура „Тежките дела, които имаше тогава в правораздавателната система излязоха с много тежки осъдителни присъди, които обаче не виждаме да има сега срещу организираната престъпност“. Той даде за пример случаите с „Килърите“ и „Наглите“ като добре свършена работа.

„Готови сме за изборите от момента, в който регистрирахме партията. Преди парламентарните избори обаче има частични избори в няколко населени места, които са най-важният индикатор за резултатите от парламентарните избори. Там ще се разбере какви са нагласите сред хората“, заяви председателят на Републиканци за България.

Цветанов коментира обстановката, в която се провеждат изборите: „Точно затова трябваше да има диалог по важните теми между институциите. Нито едно от предложенията на консултациите на президента не се възприе. Няма никакви проблеми да се въведе видео наблюдение. Колкото по-прозрачен е изборният процес, толкова по-добре“.

Относно предложението на Републиканци за България за реформа и ротация на шефовете на МВР по време на изборите Цветанов заяви, че: „Ротацията на полицаи ще даде възможност да се възпрепятства влиянието на политическите сили. Това са първите парламентарни избори за ГЕРБ, които те ще организират. Тя би помогнала за възпрепятстването на купуването на гласове, каквото се е случило в община Гурково на местните избори през 2019г.“.

По думите му досега винаги са признавани изборните резултати, но сега има сигнали, че това може да не се случи. Цветанов Цветанов каза, че до този момент ГЕРБ честно е печелила и честно е губила избори, но изборите през 2019 г. говорят друго.

„Симбиозата и задкулисието между ГЕРБ и ДПС са видни в общините Маджарово и Хасково. Разбрах, че има договорка между Борисов и ДПС през 2018г. Тази договорка е станала след парламентарните избори през 2017г.“.

Цветанов отново даде за пример и случая с Ягодинската пещера и прехвърлянето ѝ към община Борино. „Попитайте Дариткова за Рудозем дали не е имало предварителни разговори с кандидатка, издигната от други формации, да се изисква подкрепа за балотаж“, каза още Цветанов във връзка с изказванията на председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова, която определи казаното от Цветанов като разколебаващо електората на ГЕРБ и втвърдяващ този на ДПС.

Той даде и няколко примера за колаборация между ГЕРБ и ДПС: „2015г. ми се обадиха от ДПС да подкрепим техния кандидат в Исперих, а не независимия. Тогава аз дадох пълна свобода на структурата и тя подкрепи независимия кандидат“ и добави, че ситуацията в Разград е била сходна.

Цветанов беше категоричен, че не отцепва структури на ГЕРБ, а се наблюдава процес на огорчаване на хора от ГЕРБ.

„Аз съм коректен човек и давам всичко от себе си за каузи. Сега защитавам хората, които искат да бъдат парламентарно представени. Никога не съм ходил на места, където се вършат договорки. Винаги съм защитавал принципна позиция“, добави председателят на Републиканци за България.

Цветан Цветанов напомни за случаи на неправомерно влияние във властта и каза, че и по това време е защитавал принципна позиция: „Трябва да дадем възможност хората да бъдат информирани. Ние днес не говорим за политики“.

По темата с руския опозиционер Алексей Навални Цветанов заяви, че: „Официалната позиция на страна ни е доста хаотична и непоследователна. И президентството няма адекватна позиция по случая. Аз правя аналогия със случая Скрипал. В България също имаше тровени с новичок, а никой не коментира това“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *