FNND_2019 kalendar

Фондация „Нашите недоносени деца“ с нов благотворителен календар

 

за 2019 г. „Най-големите герои са най-малките“

Малките модели в новия календар са истински вдъхновяващ пример за това, че чудеса се случват всеки ден

 

FNND_Kalendar 2019Фондация “Нашите недоносени деца” издаде традиционния си благотворителен календар “Най-големите герои са най-малките”. Вдъхновяващото издание за 2019 г. пресъздава щастливите и вълнуващи истории на 15 бебета, родени твърде рано и твърде малки, които въпреки трудните си първи дни и месеци успяват да се преборят и днес са едни пораснали и усмихнати деца.

Малките модели в новия календар са истински пример за това, че чудеса се случват всеки ден и че преждевременно родените бебета са истински герои, които растат като големи, щастливи деца и носят безкрайна радост на родителите и близките си. Най-малкият герой, сниман в календара, е Адриан, роден с тегло едва 790 грама, който заедно с братчето му Стефан са родени в 27 седмица. Днес близнаците са вече на 3 години и усмивката не слиза от лицата им за голяма радост на родителите им.

Завладяващите визии в новия календар за 2019 г. са заснети благотворително за каузата от фотографката Ива Антонова от If Sugar Photography, която от първо лице е запозната с всички изпитания, пред които са изправени семействата и родителите на недоносените деца, тъй като нейното момченце също е родено преждевременно.

Всеки, който желае, може да подкрепи каузата „Големи чудеса за малките герои“ за недоносените деца и техните семейства, като вземе календара у дома за повече усмивки и вдъхновение през цялата година. Може да закупите календара онлайн на http://premature-bg.com/calendar-2019, от сайта на фондацията http://premature-bg.com/, като направите дарение от 10 лева (или при желание може и по-голяма сума) и ще получите благотворителното издание за 2019 г. с ТипТоп куриер и наложен платеж. За повече информация и заявки може да се свържете с фондацията на тел.: 0887 545 446.

Набраните средства от календара ще бъдат използвани в подкрепа на общественополезната дейност на фондация “Нашите недоносени деца”, както и ще подпомогнат работата на Семеен център „Малки чудеса“.

Семейният център предоставя комплексна грижа за недоносени деца със затруднения в развитието, обучителни и емоционални проблеми, както и на техните родители, за да преодолеят последствията от преждевременното раждане и травматичните преживявания, свързани с него. В центъра работят специалисти с насоченост ранна диагностика, превенция и ранна интервенция: логопед, ерготерапевт, екип от психолози, музикотерапевт и консултанти по кърмене. До края на 2018 година предстои коледна акция с подаръци за най-малките бебенца, които ще прекарат първата си Коледа в болницата. От Фондацията се надяват тя да донесе надежда и положителна енергия на техните семейства.

 

В България всяка година се раждат над 6000 недоносени бебета. 30% от тях получават тежки увреждания, а над 50% получават различни по-леки дългосрочни проблеми, които с адекватна ранна интервенция са преодолими. Всеки може да се включи в кампанията „Големи чудеса за малките герои”, като направи своето дарение на специалната платформа www.donate.premature-bg.com или със DMS BEBE на номер 17 777 за абонати на Telenor, Vivacom и A1.

 

               Ключови факти за недоносените бебета:

Всяка година в целия свят се раждат над 15 млн. недоносени бебета

–  Над 1 млн. бебета годишно умират вследствие на преждевременно раждане

1 на всеки 10 бебета се ражда недоносено – в световен мащаб и в България
Над 6000 е броят на недоносените бебета в България всяка година
– Най-малкото оцеляло бебе-българче е родено само 250 грама.
Малката Мади е била спасена в Германия.

30% от недоносените бебета получават тежки увреждания като детска церебрална парализа, ослепяване, тежки белодробни проблеми и др.

Над 50% от децата, родени преждевременно получават различни по-леки дългосрочни проблеми като обучителни затруднения, проблеми с моториката, социалната адаптация, поведенчески особености и др.

– Голяма част от тези проблеми са преодолими с адекватна ранна интервенция

Не съществува национална програма за проследяване и превенция на усложнения при недоносените деца

93% от недоносените деца в България не получават кенгуру-грижа или т.нар. метод кожа до кожа

– Научни изследвания доказват, че развитието на мозъка на децата, получили кенгуру-грижа е по-пълноценно в сравнение с тези, които не са имали достъп до такава грижа

Над 50% от родителите на недоносени деца страдат от посттравматичен стрес

Над 75% НЕ са получили никаква психологическа подкрепа

60% са получили съвсем оскъдна информация за проблема недоносеност

– Близо 40% са виждали детето си само веднъж седмично докато е в болница

 

 

За фондация „Нашите недоносени деца“ (ФННД)

Има преживявания, които превръщат личната болка в мисия, мъката и изплаканите сълзи – в двигател на значими каузи. Нашата лична болка ни обедини в общата цел да помагаме на други други семейства, сблъскали се с предизвикателството да отглеждат недоносено бебе в България. Фондация „Нашите недоносени деца” е създадена през 2012 година от три майки на недоносени деца. От създаването си работим за реализирането на цялостен подход в подкрепата на недоносените деца и техните семейства:

  • Осигуряване на актуална и медицински достоверна информация за родителите.
  • Осигуряване на психологическа подкрепа, както за семействата, така и за децата
  • Подобряване на материалната база на неонатологичните отделения
  • Даряване на медицинска апаратура
  • Застъпничество и работа с институциите за подобряване на държавните политики в сферата на неонатологията и дългосрочната грижа за преждевременно родените деца.
  • Застъпничество за подобряване на цялостната грижа в сферата на майчиното и детското здравеопазване.
  • Промотиране на семейно-ориентирана грижа в неонатологичните отделения, чрез изграждане на семейни стаи и пространства, пригодени за семействата на недоносени и болни бебета.
  • Грижа за комфорта на недоносените бебета – даряваме покривала за кувьози, гнезда, които осигуряват ембрионалната позиция на бебето, развиваме инициативата “Да плетем и шием за недоносените бебета”, даряваме специализирани столове за кърмене и кенгуру-грижа.
  • В семеен център “Малки чудеса” концентрираме усилията си върху ранното детско развитие, чрез предлагане на широк спектър от социални услуги, насочени към пълното разгръщане на детския потенциал.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *