2 es

Ученици измиха очите на несебърската общественост*

На празника на 8 февруари имаше малцина

    Ако очаквахте, че несебърската общественост се събра в археологическия музей „Старинен Несебър” по случай Освобождението на Несебър от 08.02.1878 г., нямаше нищо подобно.

Събраха се малцина, но верни , основно възпитаници от СУ „Любен Каравелов” и ОДК-Несебър, водени от Ваня Митева- преподавател по истария и цивилизация.

Поканени от Катаржина Никова – секретар на НЧ „Яна Лъскова 1905” уредничката от музея историчката Стоянка Димова и екскурзовода Мартин Желев бяха в тандем разказвайки и разяснявайки развитието на историята от Руско-турската война от 1829 и 1878 г. за несебърските ученици.

Кое е най-важното за Освободителя на Несебър?Преди всичко е да се знае, че и дори в Бургас, поне от 30 години насам бургаските историци, в т.ч. и в Поморие, за Освободителя се знаеше само, че той се казва майор Колантаевски.Пълното име на майора е Михаил Лазарович Колантаевски.Биографията им е изключително интересна, освобождавайки Поморие на 7 февруари и на 8 февруари в Несебър.Изпълнявайки заповедта на полковник Александър Лермонтов той е бил с 30-40 конници в двете посоки и се завръша в Бургас на 9 февруари, а в Несебър се настанява рота от 104 Устюжки пехотен полк.

2_9110Разказването на историята продължи около час по обяд, а след това учениците се запознаха и с експозицията на музея.След това в часа на класния в 4 класа бяха запознати с историята на Освободителя, публикувани във в.”Слънчев бряг”.

Извън музея за празника в църквата „Св.Успение Богородично”-Несебър не се състоя нищо друго, нито литургия, нито молебен, нямаше и никакъв друг, за Освобождението на Несебър.

Максим МОМЧИЛОВ

*Заглавието е на редакцията !

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *