980x551_1522754622

„След дъжд качулка“ ли е реакцията на Община Бургас ?

„След дъжд качулка“ ли е реакцията на Община Бургас след инцидента с двете удавили се деца в Бургас?!

 

 

Няколко дни не спира да се публикува в медиите колко своевременна била реакцията на Община Бургас и колко бързо била реагирала тя след фаталния инцидент. Ще ви разкажа накратко за това, а преценката оставям на вас.

 

Още през 2018 година, на 15 май, заедно със Стефан Петров от „Организация  за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ и Иво Иванов, докато спортувахме в Морската градина, забелязахме давеща се жена в края на мостика. Без да се замислим и тримата скочихме във водата, за да й помогнем, но Стефан Петров получи схващане и ситуацията се усложни. За огромно щастие и четиримата успяхме да излезем.

 

Още тогава от ОЗБГ видяхме един огромен пропуск и недоумяваме как досега никой не е предприел мерки за поставянето на спасителни съоръжения, които да помогнат на давещи се хора.

 

Една от емблемите на град Бургас, която се посещава целогодишно от граждани на града и туристи, а именно мостикът, намиращ се в Морската градина, е като книга за черна статистика. Само за няколко години там има не малко удавили се.

 

Веднага след случая, в който тримата спасихме жената от удавяне, от името на ОЗБГ входирахме предложение за поставяне на спасителни пояси и камери за  видеонаблюдение на мостика. Документът не успя да стигне даже и до обсъждане на сесия на общинския съвет и беше отхвърлен още на комисиите.

 

Една година по-късно спасителни пояси няма, а жертвите и черният списък нарастват. В списъка влиза и английски турист, който пада от мостика и се удавя пред очите на семейството, докато те правят опити да намерят спасително средство, което да му хвърлят, за да се спаси.

 

Чашата прелива и Бисер Русимов решава да предприеме друг подход като на 24.04.2020 г. внася ново искане, но този път го прави още по-настоятелно. В искането са посочени само пояси, въжета и кутии за съхранение с цел да не се утежнява бюджетът на Общината, а и за по-бързо изпълнение на проекта.

 

Посочени са 2 пояса – по един в двата края на мостика. За голямо щастие искането вече е подкрепено от всички комисии. Общинският съветник Георги Събев, който е и член в една от комисиите, споделя че поставянето на поясите е абсолютно задължително и по негова препоръка това трябва да стане на поне 4 места на мостика.

 

Щастието не трае дълго! Два месеца след приемането на искането на 07.06.2020 година 2 момчета, след скок от мостика, губят живота си, а едно е спасено благодарение на друго момче очевидец, което е проявило храброст и благодарение на трезвата си преценка успява да дотича до другия край на мостика и да извади ЕДИНСТВЕНИЯ монтиран преди дни пояс, и да го хвърли на давещото се момче.

 

След интервю, проведено с момчето-герой, то споменава как другото момче потъва пред очите му, а едното успява да се хване за пояса. Гмурка се, за да го извади, но тъмните и бурни води отнасят тялото. Според момчето е ставало въпрос за няколко секунди разлика и ако е имало още един пояс, както е посочено в искането, и неговият живот щеше да бъде спасен.

 

На следващия ден след инцидента, Община Бургас излезе със светкавична реакция, като постави втори пояс и допълнително видеонаблюдение. Кой има вина за смъртта на второто момче и дали всичко е „след дъжд качулка“ оставям да прецените вие! Ние от „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/ лично ще потърсим сметка защо не са изпълнили искането и каква е причината след като е било подкрепено на всички коимисии!

 ………………………………………………………

 

ДО:

Проф. Севдалина Турманова

Председател на Общински Съвет

Гр. Бургас

 

ИСКАНЕ

 

От Бисер Русимов, тел.: , ел. поща:

в качеството си на представител на „Организация за закрила на българските граждани“ /ОЗБГ/

Относно: Оборудване на мостика в град Бургас със спасителни съоръжения /спасителни пояси/кръгове и помощни въжета/

 

 

Уважаема г-жо Турманова,

 

Мостикът на град Бургас е един от местните символи и ежедневно се посещава както от жители на Бургас, така и от гости на града ни.

За съжаление той е и причината всяка година да стават инциденти, някои от които са с фатален край. Хората решават да сложат край на живота си, скачайки от мостика във водата. При попадане в студените води стресът връща желанието им за живот. Често, въпреки десетките рибари и случайни минувачи, които в този момент стават свидетели на неприятната случка, никой от тях не дръзва да помага, защото те самите не биха искали да изложат живота си на подобен риск.

В така създалата се ситуация човекът във водата и да иска да бъде спасен, то той няма тази възможност и един човешки живот бива загубен.

 

Кратка хронология на част от инцидентите през годините:

 

– на 03.04.2016 г. 14.45 ч. в І РПУ – Бургас е получено съобщение за това, че от страната на платформата за акостиране на плавателни съдове на бургаския мостик, във водата е забелязано тялото на удавен мъж. Мъжът е на възраст около 70 г. и според очевидци се е хвърлил от мостика;

– на 13.09.2017 г. постъпва сигнал от мъж, който се разхождал по централния плаж и видял безжизненото тяло на 50 годишен друг мъж, който е паднал от мостика и впоследствие се е удавил;

– на 08.05.2018 г. се удави млад мъж на 32 години след скок от мостика. Сигналът за случая е постъпил в І РПУ – Бургас около 18:35 часа;

– през лятото на 2019-та г. 63-годишен английски турист се е удавил пред очите на роднините си, докато те са търсили спасителен пояс, който да му хвърлят. Мъжът не е скочил от мостика да се самоубива, а е влязъл във водата да плува, но получава схващане.

 

Проектът, който Ви представям, има за цел Община Бургас да оборудва мостика със спасителни помощни съоръжения, които биха свели инцидентите с фатален край до минимум. Без значение от метеорологичните условия, всеки който стане очевидец на случката, ще има възможност да използва спасителните средства и да помогне на давещия се човек.

Затова е необходимо да се монтират следните спасителни средства:

 

– 2 броя спасителни пояси/кръгове, които ще трябва да бъдат изработени от полиетилен и с висока защита от UV лъчи. Цената за тях е 79,40 лв с ДДС за брой;

– 2 въжета от по 50 метра всяко, които ще бъдат с UV защити и дебелина 8 мм. Цената на всяко едно от въжетата е 23,00 лв с ДДС;

– 2 броя пожарни кутии за съхранение на спасителните средства. Цената за брой е 79,80 с включено ДДС.

 

Количественостойностна сметка

 

Разход за Цена в лева с ДДС
2 броя пояси/кръгове 158,80
2 броя помощни въжета по 50 м всяко 46,00
2 броя кутии за съхранение 159,60
Фирма, която ще извърши монтажа 50,00
Общо 414,40

 

Монтажът може да бъде извършен и от служители на Община Бургас, като по този начин разходите ще бъдат намалени с 50 лева.

Въжетата със спасителните пояси/кръгове ще бъдат прибрани в специални кутии, които ще бъдат прикрепени от двете страни /на въшната част на парапета/ в края на мостика. Кутиите ще са със затварящи се механизми, свързани със Сектор СОД към ОДМВР-Бургас.

По този начин спасителните средства ще бъдат защитени от набези, а и при отваряне на кутиите ще бъде изпратен сигнал до органите на реда, които ще могат да реагират своевремнно.

 

Предвид гореизложеното и на основание чл. 21, ал. 1, т. 8 и т. 23 от Закона за местното самоуправление и местната администрация /ЗМСМА/ предлагам Общински съвет – Бургас да вземе следното

 

РЕШЕНИЕ:

Възлага на кмета на Община Бургас да отпусне средства за спасителни съоръжения, които да бъдат монтирани на мостика в град Бургас и да организира поставянето им.

 

 

Дата: 24.02.2020 г.                                           С уважение: ……………………………………

Гр. Бургас                     /Бисер Русимов/

 

Print Friendly

Автор: Бисер Русимов /ОЗБГ/


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *