Petkov_NTV_25_07_2018

Румен Петков: ЕК трябва да подкрепи България

Румен Петков: ЕК трябва да подкрепи България за директен внос на газ от Русия. Това е решение, което засяга редица държави от Стария континент и ни прави независими от Турция

ЕК трябва да подкрепи България за директен внос на газ от Русия. Това е решение, което засяга редица държави от Стария континент и ни прави независими от Турция, която се подготвя да внася руски газ и да го продава на свои цени към европейските държави, сред които и нашата. Това заяви в ефира на „Нова телевизия“ председателят на АБВ Румен Петков.

Той отново посочи, че България има нужда от изграждането на АЕЦ „Белене“. По думите му обаче въпреки относителния политически консенсус, не всички политически сили са активни по въпроса, а осигуряването на газова независимост за страната ни за сега е оставено изцяло на заден план. „Обезпокоен съм например от факта, че във визията на БСП няма една дума за „Белене“, няма една дума за ядрената ни енергетика, нещо, което обаче е много ясно формулирано в Доклада за националната ни сигурност, който правителството внесе в петък в Народното събрание.

Трябва да е ясно, че БСП спря изграждането на АЕЦ „Белене“ през 2009 година, а Борисов продължи тази политика. Сега, за щастие, в НС има много широк консенсус относно необходимостта от строежа на тази централа. За съжаление обаче, никой все още не говори за необходимостта да се борим за пряка доставка на газ от Русия към България и вече е ясно, че ние ще купуваме руска газ от Турция. Това според нас от АБВ е национално предателство.

И още нещо. Ако говорим за европейска солидарност, то Европа трябва да подкрепи проекта по най-категоричния начин, защото той засяга България, Австрия, Унгария, Италия. И пак питам, защо ние, българите ще плащаме руската газ на Турция? Това е абсурд и когато ние от АБВ предупреждавахме, че това е един лош за икономиката ни, и за бита, и за всеки отделен гражданин резултат, тогава пак се правиха внушения от типа: „Тук руски интереси ли има“? Не, това са български интереси, които трябва да бъдат защитени с всички инструменти, в това число и с натиск върху ЕК, която да ни подкрепи и да имаме пряка доставка на газ от Русия за Европа“.

Петков бе призован за коментар и по отношение на кризата в коалиционното управление. „Тази политическа нетърпимост, която „Обединените патриоти” демонстрират помежду си, далеч надхвърля опозиционни коментари и атаки. Всичко това вече се хвърля на гърба на министър-председателя и аз мисля, че премиерът Борисов няма да може да издържи много на това напрежение“, заключи той.

Председателят на АБВ заяви още, че вече има развитие по предложените от партията на 17.07.2018 г. десет мерки за справяне с демографската криза. По думите му вече има политически сили в парламента, които са реагирали на предложенията на АБВ и са приели част от тях да залегнат в техните програми. „Тези наши предложения, за щастие например, са намерили до голяма степен място във визията на БСП.

Впрочем, единственият смислен раздел от този техен документ е свързан с демографската политика и тези десет наши предложения. Но пак казвам, ние сме предоставили тези наши предложения на всички парламентарни групи, защото за нас политиката е въпрос на обществен ангажимент. Тя трябва да се прави пред очите на обществото, защото се прави за обществото.

Затова ние не сме ревниви към това, че някой е взел една или друга наша идея. Преди месеци един от министрите в този кабинет каза, което му прави чест, с благодарност към Ивайло Калфин, че продължават да провеждат неговата политика за доходите”.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *