Просрочените задължения на НЗОК към чужди каси са 133 млн. лв. Това заяви пред журналисти зам. здравният министър и председател на Надзорния съвет на здравната каса Жени Начева, съобщи „24 часа„.

Тези данни сочи спешната проверка, която беше назначена в петък миналата седмица.

НЗОК заседава извънредно за разминаване в пресрочените задължения

Обновена

НЗОК заседава извънредно за разминаване в пресрочените задължения

Горанов настоява да не се подписва Националният рамков договор и сигнализира за драстични несъответствия

Припомняме, проверката беше предизвикана от различните данни, които Жени Начева и шефът на касата проф. Камен Плочев представиха. Зам.-министърът на здравеопазването твърдеше, че здравната каса дължи на други фондове 7,6 млн. лв. Според управителя на касата проф. Камен Плочев просрочените дългове към януари са около 133,6 млн. лв.

За драстични несъответствия в отчетите на Здравната каса сигнализира финансовият министър Владислав Горанов.

Тогава се проведе извънредно заседание на НЗОК, за да се установи причината за драстичната разлика в сумите.

Жени Начева тогава обясни, че проблемът идва оттам, че се смесват понятията просрочени задължения и задължения. Проблемът бил в системите за финансовата информация за европейските плащания. Системата има определена специфика и не е развита и изготвена на необходимо ниво.

Общите задължения на касата са 271 млн.лв.

НЗОК няма нужда от актуализация на бюджета според Горанов

НЗОК няма нужда от актуализация на бюджета според Горанов

Проф. Плочев да каже кой го е заплашвал

Днес Начева, обясни, че разминаването в данни, обстоятелства и факти, представени преди дни, се дължи на системни нарушения на вътрешно-нормативни документи от поредица от оперативни ръководства.

Възложено било на проф. Плочев до 10 март да предложи погасителни схеми към съответните държави, подали искове.

По думите на Начева проблемът е възникнал през 2015 – 2016 г. Предстои налагането на административни санкции, като за това се очакват предложения от управителя на НЗОК. Жени Начева още веднъж подчерта, че данните няма да подпишат на подписването на Националния рамков договор. Актуализация на бюджета на Здравната каса не се налага към момента, убедена е Начева.

Министър и НЗОК да не работят заедно е проблем на цялата нация

Министър и НЗОК да не работят заедно е проблем на цялата нация

Петър Москов: Министър Ананиев има право да изисква всичко

Припомняме, скандалът с дълговете на НЗОК се разрази след като преди седмица здравният министър Кирил Ананиев поиска оставката на председателя на НЗОК д-р Камен Плочев. Причината беше, че проф. Плочев не е информирал Надзорния съвет на НЗОК, не е уведомил и самия министър, а директно се обърнал към законодателния орган за актуализиране на бюджета. Пари трябвали, за да се платят дългове към чужди каси. Тогава плочев изнесе близки до коректните данни.

Депутатите от „Обединени патриоти“ предположиха, че управителят на Националната здравноосигурителна каса Камен Плочев може да не е знаел реда, по който трябва да бъде поискана актуализация на бюджета на Касата. Славчо Велков от БСП като близък приятел на проф. Плочев ясно отсече, че върху проф. Плочев е оказван натиск и той идва високопоставен политик в управлението на държавата. Цветан Цветанов пък поиска Велков да каже кой е притискал проф. Плочев.

В деня на извънредното заседание на НЗОК проф. камен Плочев излезе в болнични, а информацията беше, че той е приет за лечение в болница.

Шефът на НЗОК Камен Плочев приет в болница

Шефът на НЗОК Камен Плочев приет в болница