Още по темата

  • Решения на ТЕЛК може да са невалидни
    23.05.2017

През последните три десетилетия злоупотребите с инвалидни пенсии в България придобиха чудовищни размери. Стотици милиони левове отиват при хора, които нямат тежки здравословни проблеми, но си „купуват” пенсия. В същото време множество наистина болни българи са изправени пред непреодолимата стена на бюрокрацията и не могат да получат полагащата им се по закон помощ за инвалидност.

„Целта ни е да се справим с проблемите, трупани от 27 години. Затрупана съм с жалби от хора, които търсят помощ и подкрепа. Искаме прозрачна система, за да се намалят злоупотребите”, заяви зам.-министърът на труда и социалната политика Султанка Петрова в предаването „Здравей, България” по NOVA.

Москов предлага ТЕЛК-овете да се закрият

ГЕРБ и ОП подписаха 21 стр. за 4 години. Борисов: Нямаше много варианти

Разследване: болници точат пари от формални легла

Петрова посочи, че ще бъде намален общият брой на хората, които ползват инвалидни пенсии, но парите ще отиват при тези, които действително имат нужда от тях.

„Очакваме в началото на 2018 година вече да започнем стъпка по стъпка да правим промените. Вчера беше приета концепцията за медицинската експертиза и експертизата за работоспособността”, поясни заместник-министърът.

В системата има огромни абсурди. Например хора с ампутирани крайници трябва регулярно да доказват състоянието си пред ТЕЛК.

„Всички хора с ампутирани крайници ще получават пожизнен ТЕЛК”, обясни заместник-министърът.

Петрова коментира още, че има и много измами с ТЕЛК-ови решения и при децата. В цели села, най-вече ромски, почти всички деца са с различна степен на инвалидност. Така семействата си гарантират с предимство места в детски градини и допълнителни помощи.

„Вече ще се работи по международната квалификация на Световната здравна организация за човешката функционалност, уврежданията и здравето”, заяви Султанка Петрова.

За да се спрат злоупотребите ще се създаде единен орган, вместо сегашните трудово – експертни лекарски комисии, ще се въведат нови стандартизирани процедури при определянето на степените на инвалидност и ще се направи информационна система, която да свързва всички заинтересовани институции, работещи по тези проблеми.