50730760_233454387431574_7741924111500181504_n

Прокуратурата да се самосезира за безразборното застрояване на Черноморието

Опитват ли се управляващите да осребрят властта за последно?

Прокуратурата да се самосезира веднага за безразборното строителство по родното Черноморие! За това призовава Европейска партия Волт.

Смятаме, че намесата на главния прокурор Сотир Цацаров е абсолютно наложителна, след като преди около седмица бяха разорани дюните на къмпинг „Смокиня“, а вече виждаме багери и бетоновози в защитената местност „Алепу“ и къмпинг „Градина“, които попадат в зона на НАТУРА 2000.

Фрапиращото в случая е, че според Регионалния инспекторат по околна среда и водите (РИОСВ) в последните два случая няма нищо обезпокоително, тъй като ведомството официално е издало разрешения за строеж.

Политическият съвет на Волт пита управляващите как е възможно да се позволява изграждането на масивни бетонни постройки в зони, които попадат под специална защита? Настояваме да обяснят на обществото и по каква методология експертите от РИОСВ са преценили, че строежите, които са на метри от брега, няма да застрашат екологичната система на последните девствени плажове по Черноморието?

Сградите, които ще се превърнат в бъдещи хотели и ресторанти, пораждат въпроса дали управляващите от ГЕРБ не злоупотребяват, опитвайки се да осребрят властта като за последно? Именно заради това се надяваме главният прокурор веднага да разпореди проверка и да защити обществения интерес!

Съвсем наскоро министърът на туризма – Николина Ангелкова, коментира, че за разрушаване на дюни са предвидени до 3 години затвор. Освен това се предвиждат промени в Закона за устройството на черноморското крайбрежие, чрез които санкциите за подобно деяние да достигат до 50 000 лв.

Питаме министър Ангелкова защо чак сега вземат подобни мерки и кога най-накрая ще бъде спряно безразборното застрояване по малкото останали девствени плажове у нас?

Политическият съвет на Европейска партия Волт настоява управляващите да дадат ясни гаранции, че крайбрежната ни ивица няма да се превърне в „бетонна джунгла“, което вече отблъсква достатъчно голям брой туристи.

Съветваме Министерството на туризма да вземат добър пример от Гърция, където годишно посрещат над 30 млн. посетители и от които печелят над 15 млрд. евро. Въпреки огромния поток южните ни съседи обаче изпълняват прецизно стратегията си за опазване на дивите плажове и подобно безобразно застрояване е абсолютно невъзможно.

„Една от основните политики на Волт е устойчива среда, което означава дългосрочна визия и планиране за отделните политики, които трябва да се налагат от държавата. За съжаление, в България такива напълно липсват!“, заяви лидерът на Европейска партия Волт – Настимир Ананиев.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *