14958249_342490659460877_1913617748_o-1

ПРЕХОДЕ????Или кой е Том?

 

g_chaldykovД-р Георги Чалдъков    

 

Най-лошото управление у народ безкултурен или малокултурен

       е  демократическото.

Стоян Михайловски, “Книга за българския народ”, 1897 г.

 

С речите си в парламента и с памфлета „Български­те ужаси и Източният въпрос” (Bulgarian Horrors and the Question of the East), публикуван през 1876 г., Уилям Гладстон – министър-председател на Великобритания през годините 1868-1894 – привлича вниманието към България за зверства­та при потушаване на Априлското въстание по време на турското робство.

Легенда разказва, че когато България е вече свободна, при Гладстон пристигат българи да му благодарят. Ето част от разговора между Гладстон и българите.

– Като се освободихте имате ли хора, готови да пое­мат управлението? – запитал Гладстон.

– Имаме – отговорили българите.

– Какви хора имате?

– Имаме богати, имаме и просветени хора.

– А цялостни хора имате ли? – запитал Гладстон.

– Какви са тези цялостни хора?

– И богати, и просветени – отвърнал Гладстон.

– Не, такива хора нямаме – казали българите.

– Щом като нямате цялостни хора, няма да направите нищо, защото просветените, като вземат властта, се стремят да забогатяват за сметка на народа, а богати­те, като вземат властта, се представят за просветени и вършат пакости на народа – казал Гладстон.

Не че ги няма цялостните българи, има ги, но на тях не се дава възможност за изяви в управлението на държавата, на здравеопазването, образованието, науката и културата. Докато „безкултурни или малокултурни“, непросветени и алчни българи се настаняват в парламента и министерствата.

В клетъчната патология има състояние, при което в кръвта циркулира достатъчно, даже изобилие от инсулин, но той няма как да се свърже с рецепторите си (молекулни антени), защото те са скри­ти под повърхността на клетките. Така инсулинът няма възможност да изяви ефекта си – изхранване на клетките и поддържане на нивото на кръвната захар в нормални стойности. Настъпва захарен диабет тип 2 – болест с тежки последствия за здравето, ако не се от­крие и лекува навреме.

Тези молекулни аспекти на диабета, пренесени в българската поли­тика, звучат така: когато цялостните хора не се до­пускат в управлението на държавата, настъпва политиче­ски диабет тип 30. Този диабет е с тежки социални, образователни, културни и икономически последствия за България.

През есента на 1989 г. много българи излязоха възторжени на площадите в Русе, София, Бургас, Варна, Пловдив и други градове и запяхме „Комунизмът си отива“ и „45 години стигат, времето е наше!“ Демократично избраните правителства обаче предадоха ценностите на демократичния възторг и обезвериха много българи. Тогава разбрахме, че сме били наивни участници в отвратителния сценарий на уж-отиващия-си-комунизъм. И песента се промени: от „45 години стигат, времето е наше!“ стана „30 години не стигат, времето е тяхно!“

В 30-годишния преход има комунисти, дегизирани като социалсти, които станаха капиталисти. Има „фалиране, приватизация и разпродажба” по схемата „Ран-Ът-Костов“. Евроатлантически папагали – росенплевнелийци и поптодорживковки. Много (про-джендърски) неправителствени организации, „елити“, „лидери“, неолиберални интелектуалци и чалга 7/8. Много алчност, агресия и аномия. Много Дънинг-Крюгеровци, медиокрация – власт на посредствеността, на срастване на политика и бизнес с медии.     (Има СДС – Сергей Димитрович Станишев. И ГЕРБ – ГастроЕзофагеална Рефлуксна Болест.)

И стана тревожно, много тревожно, най-тревожно: демографска катастрофа, през 2018 г. 297 българи умират дневно (108 526 : 365), докато само 170 деца се раждат дневно (62 197 : 365) и хиляди българи емигрират.

България ще проходи, когато декодираме четирите въпросителни на Апостола Левски. Когато България престане да е асиметрична – образовани и неграмотни, богати и бедни, пренаситени и гладни, граждани и политици.Когато осъзнаем, че „най-лошото управление на политици безкултурни или малокултурни е комунистическто и демократическото“.

И отговорим на въпроса на Джери: „Защо Том трябва да се появава в абсолютно всяка история?“

И кой е Том?

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *