6ccb30d0701fcdce981ce712b7f494ea_L

Предстои създаването на Партия на пенсионерите МЪДРОСТ

 

 

На 2 септември 2020 г. в гр.София Федерацията на българските пенсионери  и „Съюза на пенсионерите – 2004” под ръководството на  председателя им  д-р п.н. Стефан Груев, проведе разширено съвещание, на което присъстваха представители на пенсионерски организации и клубове от цялата страна. По предложение на Инициативен комитет беше гласувана и приета Декларация за създаване на Партия на пенсионерите и социално слабите българи „МЪДРОСТ”.

На 10 септември в клуба на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва в гр. Несебър се проведе работна среща с представители на пенсионерски организации от Бургас, Айтос, Несебър. На срещата присъства д-р п.н. Стефан Груев. Беше обсъдено както по-нататъшната дейност на Федерацията на българските пенсионери  и „Съюза на пенсионерите – 2004” както и Декларацията, приета на срещата в гр. София.

В Декларацията се посочва, че днешните български пенсионери израснаха, възпитаваха се, учиха и работеха в следвоенните години, изпълнени с недоимък, нищета. Но всички бяха обединени от  стремежа да се промени България.

Сега мнозина от нас, вместо да се радваме на старините си, сред деца и внуци, без да сме им бреме, потънахме във време, с много въпросителни и без надежда за изход!

Навсякъде около нас мизерия, безизходица, пандемия, сковаващ страх от несигурното бъдеще.

Корупцията, бездуховността, социалната глухота и импотентност на управляващите показват едно – липса на държава!

На стотици хиляди българи децата и внуците са в други държави, забравяйки родния език, отдавайки наученото у нас за развитие на чужди икономики.

Предприятията, строени с труда на днешните пенсионери, с парите  от пенсионния фонд, бяха подарени срещу жълти стотинки за да бъдат разтурени  и продадени на вторични суровини. Селското ни стопанство, за пример в света, беше разпарчетосано и унищожено.

Успоредно с това демографската криза е надвиснала като Дамоклев меч над България.  Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението. Спада броя на живороденитe деца и коефициентът на обща раждаемост.

Населението ни по данни на НСИ е 6 942 142.  От тях хората над 65 годишна възраст са 1 494 569 или около 21.5%. Процесът на застаряване е по-силно изразен сред жените отколкото сред мъжете. Тази разлика се дължи на по-високата смъртност сред мъжете и като следствие от нея – на по-ниската средна продължителност на живота при тях. Колкото по-възрастни стават хората в обществото и колко по-малко деца се раждат, толкова повече се влошава съотношението между пенсионери и работещи. У нас се повишава продължителността на живота, а нивото на раждаемостта в последните години и десетилетия е ниско.

Увеличаване броя на пенсионерите увеличава осигурителната тежест за младите хора.

Българските пенсионери получават едни от най-ниските пенсии не само в Европейския съюз, но и на Балканите. След увеличението от 1 юли тази година най-ниската пенсия у нас е 250 лв.,  размерът на средната е около 400 лв.  а социалната пенсия за старост е 141,63 лева.

В Румъния най-ниската пенсия е почти 400 лв, което е със 150 лв. повече от минималната в България и колкото нашата средната пенсия.

Най-ниската пенсия в Северна Македония е 306 лева – с 56 лв. повече в сравнение с минималната пенсия на българина.

Най-високата минимална пенсия на Балканите вземат в Словения. Тя е 500 евро, или 975 лв. Така словенският беден пенсионер е 4 пъти по-богат от българския.
Добавката от 50 лева за последните два месеца към пенсиите ни, които правителството отпусна в резултат на протестите, са далеч недостатъчни за нормален живот.

Помним как емисари на различни партии в навечерието на избори се подмазват на пенсионерите, обещавайки висок жизнен стандарт. Техните предизборни платформи, насочени към най-възрастните, се различават само по размера на обещаните бъдещи пенсии. Влизайки в Народното събрание те забравят своите обещания, но не пропускат периодичните индексации на заплатите си.

Именно по тази причина, ние, българските пенсионери, трябва да имаме реално присъствие както в Народното събрание, така и в държавната и местна власт.

Представител на Федерацията на българските пенсионери да бъде включен в състава на Обществения съвет към Министерския съвет и в  съществуващата тристранна комисия, защото пенсионерите в  трудоспособна възраст са над 500 хиляди

В екипа на Националния Омбудсман, да се утвърди позиция – Омбудсман на пенсионерите. Такъв може да има и в Общините.

Време е пенсиите ни да бъдат преизчислени, на базата на действащия осигурителен доход към 2015 г. или да се утвърди нова пенсионна система.

В Държавния бюджет да се планират средства за подпомагане културните, спортно-туристически и други дейности, гарантиращи пълноценния живот на пенсионера.

Общините да създадат Обществени съвети, за работа с пенсионерите и тяхното обгрижване.

Общините да предоставят на Пенсионерските организации търговски обекти при облекчени условия, за реализация на произведеното от надомници и дребни производители.

Ние не искаме стихийни, частични изменения в условията ни на живот. Ние ще настояваме за последователна национална политика, в реализирането на която, с наше участие, да осигурим за себе си и идващите след нас балансираност, стабилност и сигурност на обществото ни!

Това може да бъде постигнато по един единствен начин – създаване на партия, която да работи за подобряване на социалното положение на българските пенсионери. Такива партии има в Австрия, Хърватия и други европейски държави.

Българският избирател, в  това число българският пенсионер трябва да знае, че изпращайки в Народното събрание свои представители ще може да разчита на приемането на необходимите законодателни промени в защита на възрастните хора. Не е възможно, а и не можем да очакваме една такава партия да има парламентарно мнозинство. Но всички виждаме как партии като тези на Марешки, Каракачанов, Сидеров, с шепа депутати, успяват да прокарват лобистките си закони.

В бъдещата партия на пенсионерите могат и е желателно да участват не само пенсионери, а и млади хора. Те са заинтересовани не само защото ще работят за повишаване благосъстоянието на своите родители, дядовци и баби, а и за своето бъдеще, достигайки годините за заслужен отдих. В Хърватската партия на пенсионерите има например младежка организация, в която членуват хора под 40-годишна възраст.

Вече започна приемането на заявления за членство в бъдещата партия МЪДРОСТ в цялата страна. За няколко дни в Несебър се записаха вече 16 мъже и жени.

Учредителния конгрес ще бъде на 10 октомври в гр.Пловдив.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *