768x432аьяаьуа

Предизборният щаб на БСП започна работа с бъдещите евродепутати

След 9 часа дебати и два самоотвода левицата подреди листата си за ЕП

Националният предизборен щаб на БСП заседава за първи път с кандидатите за евродепутати от левицата. Още в ранните часове на деня на „Позитано“ 20 дойдоха 17-те представители, които ще се включат в надпреварата за ЕП от името на „БСП за България“.

Водачът Елена Йончева, както и лидерът на ПЕС Сергей Станишев дадоха конкретни предложения за елементите на предизборната кампания. Активни с идеи бяха и останалите кандидати за евродепутати.

9 часа Националният съвет на БСП обсъжда листата за предстоящите избори. Списъкът, предложен от ИБ на партията, бе допълнен с осем имена. Окончателният вариант бе определен с таен вот и балотаж за второто място между депутата Петър Витанов и банкерката Цветелина Пенкова, както и за пета позиция между Станишев и бившия зам.-министър на образованието Иван Кръстев.

Рокадите изместиха зам.-председателката на БСП Деница Златева от трето на седмо място, а юристът Янаки Стоилов вместо втори се оказа дванайсети. Влизането на Станишев и депутатите Валери Жаблянов и Антон Кутев изкара от листата д-р Десислав Тасков и автомобилния шампион Крум Дончев, отводите на Кутев и Стоилов обаче ги върнаха в надпреварата за ЕП.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че с продължителния дебат партията е доказала, че не е диктаторска и еднолична вождистка партия. Ние можем да победим на тези избори и съм сигурна, че ще го направим, заяви тя. От изявлението й стана ясно, че тя очаква след пренареждането на листата отговорност за изборните резултати да носи Националният съвет.

1. Елена Йончева

Висше образование по журналистика в МГУ. Народен представител в 44-то НС. Известна е с множеството си репортажи и документални филми от конфликтни точки по света. Владее английски, френски, испански и руски език.

 

2. Петър Витанов

Висше образование – международни отношения и международни финанси. Народен представител в 44-то НС. Член на комисиите по външна политика и отбрана. Зам.-председател на РС на БСП в „Надежда“ от 2017 г. Владее английски, немски и руски език.

 

3. Цветелина Пенкова

Магистър по финансова икономика в Университета Оксфорд. Работи в инвестиционната платформа Hayfin Capital Management от 2017 г. Съучредител и зам.-председател на „Милениум клуб България“. Владее английски, немски и руски език.

4. Иво Христов

Има висше юридическо образование от СУ „Св. Климент Охридски“. Преводач е на множество романи от френски. Дългогодишен журналист. Създател на сдружение „Солидарна България“. Редактор в списанието за политически анализи „A-specto“. Учредител и член на Общото събрание на Института за социална интеграция. От януари 2017 г. е началник на кабинета на държавния глава. Владее френски, английски, руски и испански език.

5. Сергей Станишев

Президент на ПЕС от 2011 г., председател на БСП (2001-2014 г.); министър-председател (2005-2009 г.); народен представител (2001-2005 г. и 2013-2014 г.). Завършил е с отличие Историческия факултет на Московския държавен университет. През 1994 г. става доктор по история. Специализира политически науки в Московската школа за политически изследвания и международни отношения в Лондонското училище по икономика и политически науки. Владее английски и руски език.

6. Иван Кръстев

Магистър по международни отношения в СУ „Св. Климент Охридски“ и финанси в УНСС. Сътрудник към ЕП от 2014 г. Зам.-министър на образованието и науката (2013-2014 г.). Председател на Фондация „Солидарно общество“. Владее английски, немски, руски език и сърбохърватски език.

7. Деница Златева

Икономист, зам.-председател на ИБ на БСП, отговарящ за международната дейност. Била е депутат в 42-то НС и вицепремиер в служебното правителство през януари-май 2017 г. Тя е заместник-председател на Обединението на жените социалистки в БСП. Владее английски, немски, руски и испански език.

 

8. Румен Гечев

Преподавател в УНСС, професор доктор на икономическите науки. Народен представител в 42, 43 и 44-то НС. Член на НС на БСП. Вицепремиер и министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов (1995-1997 г.). Владее английски и руски език.

9. Момчил Неков

Магистър по политология от СУ „Св. Климент Охридски“ и магистър по Международни икономически отношения в УНСС. Докторант към Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Член на ЕП от 2014 г. Член на НС на БСП и секретар „Европейски политики“ на Младежкото обединение в БСП. От 2010 до 2014 г. е бил старши инспектор в Комисията за защита на личните данни. Владее английски и немски език.

10. Велизар Енчев

Доктор по международно право и международни отношения. Журналист с 35-годишен стаж, в момента води предаване в БСТВ. Преподавател по Балканистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Владее английски, сърбохърватски и руски език.

11. Димитър Данчев

Магистър по бизнес администрация от Икономическия университет във Виена. Народен представител в 44-то НС. Член на ГС на БСП и на РС на БСП в Подуяне. Председател на РС на БСП в Подуяне от 2012 до 2017 г. Член на НС на БСП от 2012 до 2016 г. Владее английски и немски език.

12. Тодор Стоилов

Магистър по финансов мениджмънт в ПУ „Паисий Хилендарски“. Мениджър външна търговия в ХЪС ООД. Председател на РС на БСП в район „Централен“ в Пловдив от 2016 г. Член на ИБ на ГС на БСП в Пловдив от 2017 г. Владее английски, френски и руски език.

 

13. Валери Жаблянов

Доктор по политология. Народен представител в 42, 43 и 44-то НС. Зам.-председател на НС в периода 2016-2018 г. Член на ИБ на БСП от 2016 г. Член на НС на БСП от 2012 г. Владее английски и руски език.

14. Мариела Модева

Висше образование по „Културология“ от СУ „Св. Климент Охридски“, има професорска научна степен. Зам.-директор на Института по лидерство в  Университета по библиотекознание и информационни технологии. Специализация „Европейски институции. Маркетинг, мениджмънт и ПР“ и „Европейска интеграция“. Владее английски, руски и испански език.

15. Д-р Десислав Тасков

Магистър по медицина от Варненския  медицински университет. Уролог в Онкологичната болница във Варна. Управител на МБАЛ „Каварна“. Председател на БСП в Аксаково и зам.-председател на ОблС на БСП във Варна. Владее испански, италиански, английски и руски език.

16. Крум Дончев

Завършил е НСА. Автомобилен състезател, печелил 2 пъти „Рали България“ (2008 и 2014 г.). Търговски директор в компания за логистика „Жефко България“ ЕООД. Работил в Центъра за бойна подготовка и спорт към МВР от 2005 до 2015 г. Владее английски, италиански, руски език и сърбохърватски език.

17. Емил Георгиев

Има висше образование от ВИХВП в Пловдив. Председател на партия „Политически клуб Екогласност“ от 2006 г. Народен представител от „Коалиция за България“ в 42-то НС. Владее английски и руски език.

Print Friendly

Автор: в."Дума"


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *