90535983_234657044603008_6638431890854379520_n

Празникът на Несебър -15 август е и Ден на спасението

На 15 август за 16-ти пореден път България и българските медици ще отбележат Деня на Спасението. Той е създаден през 2005 г. по предложение на главния редактор на в. „Български лекар“ д-р Тотко Найденов, подкрепен от МЗ, БЛС, БЧК, синдикатите, ВМА, в чест и памет на 26-годишният лекар на великотърновското с. Стрелец д-р Стефан Черкезов, който на тази дата през 1963 г. спасява 47 души от пламнал автобус и загива от тежките си изгаряния.
Специално за „Несебър нюз“ д-р Тотко Найденов заяви:
„Почитаме паметта и на десетките лекари и м. с., починали по време на работа или непосредствено след нея от преизтощение, заразяване от болестите на свои пациенти или катастрофа с линейка на път към тях, както и на всички останали българи, загинали при спасяване на хора; най-много са хирурзите – над 50, получили масивни инфаркти, инсулти или остри ритъмни нарушения непосредствено след извършване на тежки операции.
Ще почетем и починалите от Ковид-19, заразени на работното си място, 4 лекари, по един фелдшер, медицинска сестра и шофьор на линейка.  „
Денят на Спасението е официализиран от МС/Решение 1039/28 декември 2012 г., с което България стана единствената страна в ЕС с подобна инициатива.
Осъществява се с 1-минутно мълчание точно в 12 ч. от персонала на лечебните заведения, излязъл пред вратите им, придружено от включените сирени на линейки .
Тъй като т. г. датата е в събота, председателят на БЛС д-р Иван Маджаров и Редколегията на в. „Български лекар“ препоръчват на колегите ритуалът да бъде изпълнен по същото време на 14 август, петък.
Окончателно е решено отбелязването на Деня на Спасението (15 август) да се проведе в петък, 14 август, в 12 ч. пред Паметника на медиците, загинали във войните. Ще почетем паметта и делото на д-р Стефан Черкезов и на десетките лекари и м. с., починали при извършване на операции или вследствие заразяване от болестите на своите пациенти, както и на всички други българи, загинали при спасяване на хора,информира ни д-р Тотко Найденов.
 
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *