1 (27)

Потвърдено:Несебър ще бъде домакин на Международна конференция по картография през 2022 година

БЪЛГАРСКАТА КАРТОГРАФСКА ОБЩНОСТ ОТБЕЛЯЗА 10 ГОДИШНИНА

НА НАЦИОНАЛНАТА СИ ОРГАНИЗАЦИЯ

 

 

2 (60)Българската картографска общност отбеляза 10-тата годишнина от създаването на националната си асоциация в гр. София. През 2011 г. търсейки своя европейски път българските картографи учредиха БКА (Българска картографска асоциация). Това съкращение бързо стана популярно в международните картографски среди, защото зад него стоеше амбициозна общност, съставена от специалисти, учени, преподаватели и хора изпълнени с любов към картографията – вековно човешко умение за изобразяване на геопространството с цел овладяването и разумното му използване от човека.

Припомняме, че първата карта на български език е издадена през 1843 г. – забележете в Страсбург, днес седалище на Европейския съюз, от русенеца Александър Хаджи Руссет и тя носи заглавие „Карта на сегашная Болгария, Тракия, Македония и на прилежащите земли“.

Верни на началните си европейски стремления, българските картографи бързо заеха свое място в Международната картографска асоциация (ICA). Световната картографска общност отбеляза изключителния принос на страната ни в обявената през 2015-2016 година Международна година на картата под егидата на ООН. Последваха поредица от изложби (една от които в седалището на ООН в Ню Йорк през 2015 г.) и конференции, които показаха, че страната ни има не само съвременно производство и разпространение на карти, а и забележителен картографски архив.

Българската колекция от стари карти е създадена с дългогодишна целенасочена дейност и дарения на патриотични българи и се стопанисван днес от ДА „Архиви“ при МС и Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий”.

2,1 (1)На тържеството в София по повод десетата годишнина на БКА присъстваха основните учредители на асоциацията, която вече е и национален представител на България в ICA. Събитието бе уважено от проф. Милан Конечни – президент на Международната картографска асоциация (2004-2007), проф. Теменужка Бандрова – основател, председател на УС на БКА и вицепрезидент на ICA (от м. юли 2019 г., Токио, Япония) и от представители на основните учредители на БКА.

В кратко слово проф. Теменужка Бандрова проследи богатата дейност на БКА след 2011 г. и завоюваните международни и национални позиции. От името на ръководството на БКА, тя връчи почетни грамоти на своите юридически и физически лица (https://cartography-gis.com/members-bg).

C-r-4-2 (3)Пред участниците в тържеството един от отличените д-р Стефан Пейков огласи писмо на г-н Илиян Янчев – кмет на Община Малко Търново, по повод приноса на български картографи, членове на БКА, в създаването на постоянна експозиция на открито “Картографският образ на Странджанския край през вековете” на и.м. Петрова нива и осъществяването на съвременна карта на Странджа – Петрова нива в М 1:110 000 и 1:40 000 от КартГео – Троян и ГЕОПАН –  Бургас.

На всички присъстващи на тържеството бе дарена най-новата българска карта „Странджа – Петрова нива 2021“.

Бе оповестена и планираната Mеждународна конференция по картография и ГИС, 15-20 юни 2022 г. в перлата на Черноморието – старинния Несебър, чийто организатор е Българската картографска асоциация (https://iccgis2020.cartography-gis.com/).

 

Мила Пейкова

културолог

 

Илюстрации:

1.Обща снимка на участниците в юбилейното тържество.

  1. Картата Странджа Петрова нива дарена на участниците в юбилея на българската картография, бе избрана от Съюза на тракийските дружества в България да стане част от програмата за отбелязване на 125 годишнината от организираното тракийско движение в България.
  2. Специален гост на юбилея на съвременната българска картография бе проф. Милан Конечни. Проф. Конечни е президент на авторитетната международна организация на картографите (ICA) една от уважаваните професионални организации, чиято експертиза ползва и ООН. Сн. (от ляво на дясно) проф. Милан Конечни, проф. Теменужка Бандровапредседател на УС на БКА и вицепрезидент на ICA и д-р Стефан Пейков – председател на МТКЦ – Геопан – Бургас
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *