OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ПАРТИЯ „БЪЛГАРСКАТА ЛЕВИЦА“ и „ЕВРОПЕЙСКАТА ЛЯВА ПАРТИЯ“ проведоха МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ

ПАРТИЯ „БЪЛГАРСКАТА ЛЕВИЦА“ и „ЕВРОПЕЙСКАТА ЛЯВА ПАРТИЯ“ проведоха

МЕЖДУНАРОДНА КОНФЕРЕНЦИЯ на тема: „АЛТЕРНАТИВИ ЗА ЛЯВА ПОЛИТИКА“

На тази международна конференция ние, като българска и европейска Левица потърсихме обяснение на разбирането за демократичен социализъм и свързването му с представата за едно демократично и свободно общество. Успяхме да формулираме ясни алтернативи на нарастващите социални различия, засягащи все по-голяма част от обществото, за да спечелим отново хората за активно участие в политическия живот.

       Това беше наложително, тъй като в продължение на години активно се обсъждаше какво означава „лява политика“ и дали разделението между ляво и дясно все още има значение. В България тази дискусия се задълбочава все повече, защото тук, както и в други страни от бившия социалистически блок, реалния социализъм, претърпя крах и с това се дискредитира до голяма степен като алтернатива на капитализма.

Поради това възможностите за открита агитация за лява политика изглеждат ограничени, а идеите за социална справедливост, анти-империализъм и друга форма на икономическата политика се натъкват на голям скептицизъм. Десните партии се опитват с едностранна ориентация към НАТО и с идеализация на реалната ситуация в ЕС, да убедят хората в България, че либералната пазарна икономика е единственият начин за развитие.

През последните години с политиката си БСП се доближава все повече до неолибералния мейнстрийм и изостави напълно предишните си леви позиции. Въпреки огромното недоволство и разочарование на членовете на БСП, обаче, това не води до укрепване на левите сили, а „лявото“ се смята за все по-дискредитирано.

По тези причини обсъдихме политическите алтернативи за лява политика в България и в Европа, както и задачите, пред които е изправена Българската левица, като част от Европейската левица. Множество лектори от различни държави представиха позициите си за решаването на проблемите пред обществата.

Сред най-ухажваните беше българката КОСТАДИНКА КУНЕВА, евродепутат от СИРИЗА и специалист по профсъюзни въпроси и профсъюзни движения, която изнесе доклад на тема „Профсъюзите и левицата – какъв е пътят напред ?“.
Благодарение на нейната дейност, през миналия месец Европейският парламент прие директива за домашните помощници, въпрос, който е актуален за българите в Гърция. Този документ легализира въпросния проблем, превръща го в легални трудово правни отношения, които носят съответните обезщетения при болест, безработица, при пенсиониране и т.н.

Също така вниманието привлякоха и ПЕТЪР ВОЛГИН – журналист в БНР и сп. А-specto, писател, както и ДИМИТЪР СЪБЕВ – икономист и журналист, координатор на групата „Заедно за данъчна справедливост“.

На снимката : Лекторите Костадинка Кунева и Петър Волгин, заедно с Мариян Димитров – Общински председател на „Българската левица“ – Русе.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *