item_kfn_db5ba85ac3d941ba348433fc39fa9840

Пазят в тайна промените в „бонус-малус“

Комисията за финансов надзор (КФН) вече е готова с алтернативи на представения в края на миналата година вариант на системата „бонус-малус“ за цената на застраховката „Гражданска отговорност“

Комисията за финансов надзор (КФН) вече е готова с алтернативи на представения в края на миналата година вариант на системата „бонус-малус“ за цената на застраховката „Гражданска отговорност“, съобщиха от ведомството. Засега обаче то няма да я представя пред обществото, а само пред МВР и транспортното министерство. В края на лятото проектът щял да бъде представен и пред обществото.

Идеята на въвеждането на системата „бонус-малус“, за която у нас се говори от около 10 години, е нарушителите на пътя да плащат по-скъпа „Гражданска отговорност“, а изрядните шофьори – по-евтина. В държави, в които тя е приложена, се отчита спад на пътнотранспортните произшествия и засилване на дисциплинираността на шофьорите. За първи път реален проект за въвеждане на системата бе направен през есента на 2018 г., при предишното ръководство на КФН начело с Карина Караиванова.

Тогава обаче предложението финишира с шумен провал заради обществено недоволство и критики, че е недообмислено. На базата на разработка на външен консултант през ноември КФН предложи шофьорите, които правят най-много нарушения на пътя, да плащат 4 пъти по-скъпа застраховка „Гражданска отговорност“.

Според предлаганата тогава система шофьорите и автомобилите трябваше да се разпределят в 20 класа, като базовият клас отговаря на стандартната цена на застраховката – 100%. Класовете от 1 до 7 позволяват отстъпка (бонус) в размер от 10 до 25%, а класовете от 9 до 20 (малус) означават надценка от 10 до 400%.

Бяха заложени 7 категории инциденти, които да водят до покачване на цената на застраховката – от най-леките нарушения, които водят до 1 наказателна точка – например превишение на скоростта с 10-30 км/ч в извънградски район, до най-тежките провинения, санкционирани с 19 наказателни точки – причиняване на смърт на пътя, тежки телесни повреди, ПТП, извършено в пияно състояние, и др.

Срещу проектонаредбата се появиха много критики. Една от тях бе свързана с неудобството да се продава автомобил на собственик с много нарушения. Друга забележка беше, че има опасност за „дребни“ нарушения да се стигне до необосновано оскъпяване на застраховката.

На 28 май тази година КФН начело с новия си председател Бойко Атанасов обяви, че възобновява работата по разработването на системата. Малко повече от месец по-късно надзорът обявява, че вече е готов с новите предложения, които обаче първо ще бъдат обсъдени с отговорните министерства, преди да бъдат представени на обществото, явно страхувайки се от нови публични скандали.

Източник: вестник „ДУМА“

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *