bborisov

ОТВОРЕНО ПИСМО От протестна инициатива „Системата ни УБИВА“

ДО
МИНИСТЪР – ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА РБ
БОЙКО БОРИСОВ

ДО
МИНИСТЪРА НА ФИНАНСИТЕ
ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ

ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НС
ЦВЕТА КАРАЯНЧЕВА

ДО
ОМБУДСМАНА НА РБ
МАЯ МАНОЛОВА

ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯ ПО ВЗАИМОДЕЙСТВИЕТО С НЕПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ОРГАНИЗАЦИИ И ЖАЛБИТЕ НА ГРАЖДАНИТЕ
АНТОН КУТЕВ

ДО
ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯ ПО ТРУДА, СОЦИАЛНАТА И ДЕМОГРАФСКАТА ПОЛИТИКА
ХАСАН АДЕМОВ

ДО
ВСИЧКИ МЕДИИ

 

ОТВОРЕНО ПИСМО

От протестна инициатива „Системата ни УБИВА“

 

Уважаеми сънародници,

Днес, на второ четене в комисията по труда, социалната и демографската политика бе гласуван Законът за личната помощ. Закон, който би следвало да прокара началото на реформите в политиките за хората с увреждания. Закон, за който ние, майки на деца с увреждания, протестирахме непрекъснато над 180 дни.

Закон, в чието написване участвахме активно и чиито текстове внасяха малко справедливост и ред в хаоса на политиките за хората с увреждания. Основен принцип, залегнал в този закон е, че той не бива в никакъв случай да е дискриминационен.

Чрез него се гарантираше правото от лична помощ на всеки, който има потребност от такава, като броят часове лична помощ се определяха въз основа на индивидуална оценка на потребностите на съответния човек. Днес, законът ни бе осакатен до степен на 100% инвалидизация! Извършена бе промяна на текстове, като се вкараха финансови ограничения, такива че през септември 2019 г, законът ще влезе в сила без да има финансов ресурс за неговото прилагане!

Не законът, респ. нуждите на хората с увреждания от лична помощ,  трябва да се съобразяват с решенията на финансовия министър, а решенията на министъра трябва да са съобразени и насочени към обслужването тези потребности!

Убедени сме, че благодарение на днешното осакатяване на закона ни, той ще създаде предпоставки за вече доказано дискриминационни практики – ще се появят списъци на „чакащи за лична помощ“ и часовете лична помощ ще се отпускат не според индивидуалната оценка на потребностите, а на принципа „по-малко на колкото се може повече“, за да се тушира недоволството.
Г-н Борисов, г-н Горанов,

Излъгахте ни отново! Вярваме, че не сте забравили за  „Плана за действие“ по приемане на законодателството за хората с увреждания! Убедени сме, че в този план фигурира текст, чрез който Вие декларирате, че няма да променяте текстове от законите!

Освен, че ни излъгахте отново, Вие ни се подигравате! Но не само на нас , майките от инициативата „Системата ни УБИВА“. Осъзнавате ли, че се подигравате с 700 000 ваши сънародници и с техните близки, които, ако ги сложим средно по двама души на един човек с увреждане,  ще излезе, че се подигравате с около 2 100 000 български граждани! Всъщност, подигравате се на целия народ!

Ясно показахте, че нямате капацитет да взимате управленски решения! Време ви е да си ходите, господа! Завинаги, в мир!

 

София,                                                                                               Инициатива „Системата ни УБИВА“
27.11.2018

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *