1 - 18 copy

Осветиха Паметна плоча на българското рицарството край Свети Влас

 

 

С официална церемония по откриването на паметна плоча, посветена на 900 години от основаването на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим, в Парадайз бийч хотел край Свети Влас, се състоя XXVI-ия международен Конвент с Инвеститура на Великия Приорат на България.

Под звуците на духов оркестър, с освещаване по християнски обичай и с химна на Република България,  Великият приор на българските рицари генерал-майор (о.р.) акад.Румен Ралчев, член на Великия Магистрален Съвет на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим, носител на Великия Кръст на Храма, Велик Приор I на Велик Приорат България откри  възпоменателния баралеф, който ще напомня за езотеричния събор от май 2018 г. и за присъствието на тамплиерите по нашите земи в исторически план.

Официален гост от страна на държавата бе зам. областният управител на област Бургас проф. Севдалина Турманова, от страна на местната власт – председателят на Общинския съвет-Несебър Румен Кулев.В Конвента, който се провежда на открито в залива „Робинзон”, се включиха Великият Приор на Сърбия Драгутин Загорац и Великият Приор на Русия Александър Шаравин.

Барелефът пред фасадата на Парадайз Бийч Хотел в залива Робинзон.Форумът се домакинства от бургаската командерия „Св.Димитър” и е излючителна чест за местните рицари и дами.
Подобни барелефи, посветени на юбилея и деветимата рицари, основали Ордена през 1 118 г. ще бъдат поставени през настоящата година още в столицата, Варна и Стара Загора. Венецът на честванията ще е в София, където в навечерието на годишнината на българския Приорат ще бъде изградена голяма чешма със статуя на рицар.

Академик Румен Ралчев спомена и многобройните дарения  за българската православна църква – като възстановяването и изографисването на Роженския манастир, дарения на икони на църкви в Стара Загора, Смолян и на костницата в църквата на Шипка.

В рамките на Конвента бе представена и Книга №40  – „Орденът на оръжието” от библиотеката на Приората, с автор  Маноил Манев.

Максим МОМЧИЛОВ

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *