15401109_555895171272052_1355678915980116327_n

Олга Богатирьова: Целта на курса е да покажем на всеки неговите възможности

Olga copyОлга Богатирьова:

 

Процесът на изобретяване, даже и във всекидневния живот, е много емоционален и радостен

 

 

Нека да разясним някои от основните моменти в предстоящия курс в България „Индивидуално обучение по нестандартно мислене. Инструменти и методи за нестандартно мислене“. Вие твърдите, че всеки човек е потенциален изобретател и това творческо, креативно мислене трябва да се развие у него. Това ли една от целите на курса и възможно ли е в рамките на два дни това мислене да се провокира и развие?

– Да, целта на курса е да покажем на всеки неговите възможности. Можем да дадем „тласък“, да поясним как да ги развиват в рамките на тези два дни.По-нататък да се развивати да тренират сами, ползвайки книгата„Наръчник на изобретателя“.

Какви са етапите на „развитие“ на креативното, изобретателско мислене и някои от методите – най-общо – на управление на индивидуалната креативност?

  • Първо трябва да се научим да разбираме в какво се състои задачата, какъв е проблемът, да го погледнем и разгледамеот различни страни, за да разберем как да достигнем до решението най-лесно.След това трябва да формулираме какво е решението, което ние искаме.И накрая трябва да се постараем да създадем условията, при които проблемът се решава сам или изчезва. А как да направим това, ще се обучаваме на семинара.
  • Говорите за „Машина на времето като инструмент на новатора“. Дайте пояснение, разкрийте поне един инструмент от машината на времето. Как да работя с този инструмент, за да постигна резултат? Това ще ме мотивира да дойда на курса.
  • „Машината на времето“ е начин на разглеждане на проблемите в контекст и процес, тъй като нищо не съществува само по себе си, винаги има обкръжение, което трябва да вземем под внимание, иначе решаваме проблема в едно място, а възникват 10 проблема в друго. „Машината на времето“е способ, при който се отчита всичко, което е от съществено значение и се отделя несъщественото. Това е поредица от таблици и въпроси, на които, след като отговорим, можем да видим решението бързо и като на длан.
  • Удивително е – заявявате, че е е възможно да се решипроблемът, без да се предприема нищо.Подскажете как е възможно – седя си, не мисля и същевременно решавам проблема?
  • Можете да си зададете следните въпроси: „Какво ще се случи (как ще се развие ситуацията), ако не решавам проблема?“, „Кой може да го реши вместо мен?“, „Каква важна функция засяга проблемът и засяга ли, може би това изобщо не е проблем?
  • Чета програмата – в част от нея вие ще отговорите на следните въпроси: „Какво е това „ресурс“? Винаги ли витрябватпари?“ Дайте ми пример сега – Кое е онова изобретение, което мога да сътворя и приложа без пари?
  • Да, има много такива изобретения. Например в кухнята:Принцип на изобретение № 5. Сливане.Нанизвате месните и зеленчукови парчета на шиша, но понякога те се въртят около него свободно, когато шишът е на грила. За да избегнете този проблем, просто промушете втори шиш, за да може всички парчета да се въртят заедно.

Последни изследвания сочат, че има само 12% сходство в това как ние изобретяваме и как природата намира решенията. В живата природа – казвате вие – е скрито огромен ресурс. Ще има ли в курса примери в това отношение и задачи как да изобретяваме, да подобряваме бизнеса си, вглеждайки се в решенията на живата природа?

Да.

В курса е предвидена групова и индивидуална практическа работа. Аз, да кажем, се интересувам от индивидуалната. Означава ли това, че ако дойда с мой проблем – формулиран, разбира се, ясно – ще ми покажете стъпките за неговото решаване?

Да, разбира се.

  • А сега можете ли да споделите вашите очаквания от проявата. И което е още по-важно – задайте предварително няколко задачи на предстоящите курсисти. Ако желаят да дойдат със своите отговори, да ги коментирате на място, да обсъдите възможните решения. Мисля че ще бъде интересно.
  • Да, разбира се, но има вероятност да се изплашат или да се създаде впечатление, че тази задача не е актуална за тях, да ги отблъсне. Затова няма да го направя.

Моите очаквания са напълно ясни. Обичайно, след курса хората остават приятели за дълго. Процесът на изобретяване, даже и във всекидневния живот, е много емоционален и радостен процес, хората ги обединява радостта от творчеството. Ето тази радост очаквам.

 

Въпросите зададе: Сергей Пенов

 

Ако желаете подробности във връзка със семинара, моля свържете се с д-р Венцислав Стоев, организатор на проявата – vestodent@gmail.com, 0887 566 912

…………………………………………………….

В края на миналата година  Олга Богатирьова посети България, за да представи на пресконференция в БТА книгата „Наръчник на изобретателя“ на български език. Книгата е написана в съавторство със съпруга на Олга – Николай Богатирьов. Богатирьова е доктор на науките (2 патента), директор на консултантска фирма БиоТРИЗ (Великобритания) – www.biotriz.com. Олга Александровна чете лекции в  университети в Англия и Европа (Оксфорд, Лондон, Бат, Кардиф). Работи по въпросите на изобретателското решаване на проблемите в техниката и бизнеса, предотвратяване на терористични актове и пр. с такива клиенти като Европейската космическа агенция, Министерството на отбраната на Великобритания и т.н.

На 9 и 10 юни т.г. в София Олга и Николай Богатирьови ще проведат семинар на тема „Индивидуално обучение по нестандартно мислене. Инструменти и методи за нестандартно мислене“.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *