Обзор 1

Общинска организация Русофили-Несебър реализира пореден стойностен проект

ПАЛИТРА НА РУСКИЯ ЕЗИК И КУЛТУРА

 

В изпълнение на проекта „Езикът на Пушкин – свят без граници”, който Общинска организация Русофили-Несебър изпълнява от началото на м.май, бяха проведени множество беседи с ученици от училищата в градовете Несебър, Обзор и КК „Слънчев бряг”. Този проект е в рамките на Конкурса „Православна инициатива” и е в чест на 220-годишнината от рождението на А.С.Пушкин.

Някои от учениците изучават руски език за първа година, а други – от няколко години.

IMG_8160Беседите бяха в областта на руската литература, музика, изкуство. Целта беше да се запознаят децата с богатството на руската култура, с красотата и богатството на руския език, да свикнат с общуването си с руски граждани. Лектори бяха членове на организацията, специалисти в най-различни направления – преподаватели, журналисти, художници, поети, музиканти.

За популяризирането на руския език в Несебър голяма роля има Татяна Кабанова – университетски преподавател. Вече трета година тя обучава по руски език деца и възрастни. Води група със служители на ВиК Несебър, със общински и пощенски служители. Запозна децата в училищата  с основните моменти от живота и творчеството на А.С.Пушкин. Богатият ѝ преподавателски опит способстваше да привлече и съсредоточи  вниманието и на възрастните и на децата.

Със същият успех преминаха и беседите за любовта и въздействието ѝ върху творчеството на И.С.Тургенев, проведени от Елена Хвалинская. Увлекателният разказ за романа между великият руски писател и Полина Виардо впечатлиха децата.

Ал Кузнецов 1С руската музика учениците се запознаха по време на срещите си с Наташа Козир, Татяна Чернакова, Наташа Яковлева, Ал.Кузнецов. На децата им хареса историята на известната в цял свят (но не и на тях до този момент) песен „Катюша”.

Наташа Яковлева ги запозна с традициите и обичаите на руския народ. Обърна им внимание, че посетителите в руските ресторанти са гости, а не клиенти.

Художничката Марина Матлина представи изложба от картини на свои възпитаници и разказа за живота и творчеството на бележити руски художници.

IMG_8267Практическите занятия с учениците от Професионалната гимназия по туризъм в Слънчев бряг имаха изключителен отзвук. Организирани по указание на директора на училището инж.Славчо Станелов от преподавателката по руски език г-жа Ваня Тенева, учениците влязоха в ролята на сервитьори, а няколко руски граждани бяха „клиенти” на  заведението. Те имаха за задача да обслужат  клиентите. Независимо, че някои от децата имаха отлични познания по езика, първоначално се притесниха, забравиха наученото. Присъстващите им  съученици започнаха да им подсказват, да се включват  в разговора. Получи се много добра атмосфера и почти реална практическа ситуация, в която им предстоеше да попаднат след завършване на училището. С това се затвърди традицията за взаимодействие между Професионалната гимназия по туризъм „Ив.Вазов” и Общинска организация Русофили – Несебър с цел подпомагане на учениците за успешната им реализация в областта на туризма.

Изключително интересна беше викторината „ Празнична мозайка”, организирана от преподавателката по руски език  Краси Христова. Състезанието премина през четири кръга – първите два бяха посветени на стиховете и приказките на Пушкин, третият на руските матрьошки, а четвъртият – на традиционния празник Масленица. Чрез мултимедийна презентация бяха показани живота и творчеството на великия поет, а музикални клипове по някои от стихотворенията му съпровождаха изпълнението на задачите.

Основен акцент в проекта беше популяризиране на руската поезия и в частност – поезията на А.С.Пушкин. Лекторите Т.Кабанова, Елена Хвалинская, поетите Александър и Валентина Валента, Ал.Кузнецов, Наталия Субботина, преподавателите В.Тенева, Кр. Христова и И.Божилова  рецитираха стихове на руски поети пред ученици и пред присъстващите в организираните в клуба на русофилите  в Несебър литературни вечери.

Ученици, изучаващи руски писаха есета на езика на Пушкин. Много добре се представиха Камила Брагина,  Милена Чичканова, Дарина Ганчева, Теодор Наумов.

Като цяло, мероприятията по проекта „Езикът на Пушкин – свят без граници” с учениците допринесе за засилване на интереса им към по-задълбоченото изучаване на руския език. С интерес посрещнаха съобщението, че след завършване на средното си образование имат възможност да продължат безплатно обучението си във стотици висши учебни заведения на Руската федерация.

00001Във всички училища бяха раздадени на децата книги на руски език и значки, изработени специално за 220-годишнина от рождението на А.С.Пушкин. На най-активните участници в мероприятията бяха връчени грамоти, като в церемониите взе участие председателя на Общинския съвет  Румен Кулев.

Лекторите, преподавателите по руски език в Несебър, Обзор и КК Слънчев бряг, директорите на училищата, собствениците на печатните и електронните медии и фотографите, отразявали  непрекъснато работата по проекта, бяха удостоени със специално изработени плакети.

Плакети получиха  и председателят на Общинския съвет Несебър Румен Кулев и кмета на гр.Обзор  Христо Янев за приноса им в реализацията както на този проект, така и за непрекъснатата им подкрепа за укрепването на дружбата между българския и руския народ и популяризирането на руската култура в община Несебър.

IMG_9632Грамоти и плакети получиха и гл.редактори на сайта „Несебър нюз“ и в.“Слънчев бряг“ Красимир Косев и Максим Момчилов,както и фотографите,отразили мероприятията по проекта-Любен Манолов и Олег Козир.

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *