OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Нов проект на „Движение Русофили“-Несебър

На 07/08/2017 г. Председателят на Общинска организация Движение Русофили-Несебър проведе среща  с  Максим Момчилов – главен редактор на в-к „Сл.бряг“ и Красимир Косев – управител на сайта „Несебър.нюз. По- късно той се срещна и с директора на СОУ „Любен Каравелов“ в гр.Несебър,  Дора Желязкова.

IMG_2981 copy-3Той ги запозна с новия проект на организацията „ПРАВОСЛАВИЕТО – ВЕКОВНАТА ВРЪЗКА МЕЖДУ БЪЛГАРСКИЯ И РУСКИЯ НАРОД”

За реализацията на този проект ще се използват средства на Благотворителния фонд „Покров” по предложение на Президента на Русия и е резултат от спечелен конкурс. Конкурсът се провежда под егидата на Фонд „Соработничество” на Руската Православна църква. Проектът включва различни мероприятия за деца и възрастни – български и руски граждани, живеещи на територията на Община Несебър. Кои са те?

1.Среща с директорите на училищата в общината за обсъждане и съгласуване провеждането с учениците на беседи за живота и дейността на български и руски православни духовници, планиране на съвместни мероприятия и определяне на сроковете за беседите и екскурзиите.

2.Посещение на Руската църква Рождество Христово в гр.Шипка, манастира Свети Михаил в Дряново и Руската църква Възкресение Христово в гр.Велико Търново. Участниците ще бъдат запознати с историята им и връзката им с Русия. Във Велико Търново ще бъдат положени венци пред паметника на Св. Киприян (Цамблак) Чудотворец – Митрополит Киевски, Литовски, Московски и на цяла Русия. Срок 20 август – 30 септември 2017 г.

3.Провеждане на беседи за живота и дейността на Aрхиепископ Серафим (Соболева) и Aрхимандрит Климент Рилски (Кучеров). В програмата е предвидено запознаване на руските и българските деца и възрастни с живота и дейността на Архиепископ Серафим и Архимандрит Климент Рилски и тяхната роля в укрепване връзките между българската и руската църкви. Запознаване с живота и дейността на Свети Киприян (Цамблак) – Митрополит Kиевски и на цяла Русия и на неговия племенник Митрополит Григорий Цамблак. Дата на провеждане: от 25 август до 130 септември 2017 г.

4. Беседи за живота и дейността на Св.Св. Кирил и Методий, тяхната роля и огромно значение за славянската писменост, за разпространение и укрепване на  православието както и за обединение на славянските народи. Посещение на Двора на Кирилицата в Плиска и в храм Св. Кирил и Методий в гр. Бургас. Дата за провеждане: от 2 септември до 1 октомври 2017 г

5. Посещение и участие в ежегодния събор на Движение Русофили на язовир Копринка с цел запознаване и укрепване дружбата между руснаци и българи. Дата на провеждане: 9 септември 2017 г.                                                                                                                        6. Посещение в манастира Свети Спас в с. Чарган. Запознаване с историята на манастира и неговата роля в разпространението на православието чрез руските свещеници. Дата за провеждане: от 15 септември до 25 септември 2017 г.

7. Заснемане на всички мероприятия по проекта, посещенията на църквите и манастирите и организиране на изложба при завършване на проекта. След края на проекта ежемесечно да се провеждат беседи в училищата за православието и християнските ценности. Дата за провеждане: от 01 до 15 октомври 2017 г.

8. Подготовка и откриване на изложба „Руски църкви и манастири в България. Живота и дейността на руското духовенство в България и българското духовенство в Русия. Помощта на Русия за църквите и православието в България през вековете и в строителството на стотици православни храмове в България“. Дата на провеждане: 01 октомври – 15 октомври 2017 г.
Желаещите да участват в тези мероприятия и екскурзии могат да се запишат
на тел. 0888 808 111, 0877 808 111 и 0893 559 283, чрез електронната поща на организацията rusofilinesebar@abv.bg или в клуба на Общинска организация Движение Русофили-Несебър, ул.Св.Св.Кирил и Методий, 42

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *