FB_IMG_16237743391055947 (1)

Нови улици в бургаския комплекс „Меден Рудник” ще бъдат кръстени с имената на забележителни жени

Нови улици в бургаския комплекс „Меден Рудник” ще бъдат кръстени с имената на забележителни жени. Инициативата е на д-р Даниела Божинова и нейни съмишленици, обединени в група „Бургас – паметни жени“.

202210914_3984378211661415_3126186647110944412_nДаниела е доктор по политически науки и има зад гърба си солиден брой начинания в подкрепа на гражданите, отскоро е и общински съветник в Бургас. Инициативата за отбелязване приноса на жените в историята постигна първи успех миналото лято. Тогава общинският съвет взе решение да именува четири нови улици с имена на жени, допринесли за града и за страната.

„Историята и образованието у нас са в дълг към репрезентацията на жените. Същото виждаме в градската среда и градската памет. Жените следва да бъдат подобаващо представени и техния принос да получи признание. Те не са само майки и съпруги, както повелява патриархалният стереотип. Жените са също автори и участници в историческото развитие на България”, изтъкват от инициативата „Бургас- паметни жени.”

Тази година с решение на общинския съвет от 12 април по предложение на Инициативата бяха избрани и одобрени имената на новите улици, както следва:

ЗОИЦА АНГЕЛОВА (р.1854) – първата учителка в Малко Търново. Родена в Стара Загора, изпратена от екзарх Антим Първи да преподава в новосъздаденото през 1875 г. малкотърновско училище, в което се записали 120 ученички. Основава първото местно женско благотворително сдружение  с близките си в Бургас, то има за цел да подпомага материално съществуването на девическото училище и да подкрепя бедни ученички и ученици.

ПРЕЗВИТЕРА ЕЛЕНА (ЕЛЕНА ПЕТКАНОВА – ПОПНИКОЛОВА) – от Кавакли, Лозенградско – участничка в народо-освободителните борби на тракийските българи, ятачка и помагачка на просветители и революционери, включително В.Левски, Хаджи Димитър, на войводите Кондолов, Герджиков, Маджаров; съпругът й – свещеникът Никола Петканов, зет й Яни Попов (автор на „Ясен месец”)и дъщерите й са участници в Илинденско-Преображенското въстание.

МАРИЯ ТЕНИШЕВА (1847-1904) – „Комитката” от Лозенград. Участва в подготовката на  Илинденско-Преображенското въстание заедно с цялото си семейство. Тя е свръзка на революционните комитети, за нейната изобретателност и хладнокръвие са запазени забележителни истории. Домът й е тайна квартира и щаб на революционните дейци. Осъдена от турските власти и изпратена в затвора. След погрома на въстанието бяга от Лозенград с оцелелите си близки и се установява в Созопол, където живее до смъртта си.

ЛЮБА ОГНЕНОВА ( 1922 – 2012)  – историчка, първата българка подводен археолог, допринесла за проучване на историческото наследство в дълбините на Черно море, културата на траките и гръцките колонии по нашите земи.

МАРИЯ СКЛОДОВСКА-КЮРИ –  жена с принос към световната наука и човечеството. Тя е първата жена, получила Нобелова награда и единствен нобелист едновременно с награда за физика (1903 г.) и химия ( 1911 г.)

От гражданската инициатива са категорични, че ще продължат да полагат усилия в тази посока, тъй като още много жени заслужават имената им да бъдат увековечени в историята и градската памет.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *