МОН няма възможност да предвиди какво ще се случи през 2022 г. от епидемична гледка точка. За това ресорният министър Николай Денков не би тръгнал да планира още отсега удължаване на учебната година още отсега.

Има бюджет за обучение на учители за училищата и детските градини, увери министърът от трибуната на Народното събрание.

Наличието на онлайн платформа не е достатъчно, за да тръгне учебният процес. Ние имаме нужда от подготовка на учителите и онлайн платформата може да бъде въведена тогава, когато учителите са готови да я използват по най-добрия начин, подчерта служебният образователен министър.

МОН има желанието максимално дълго училищата да работят присъствено.

По отношение на търсенето на електронни устройства – тезата на МОН е, че трябва да бъдем готови за най-тежкия сценарий, а не защото искаме да започнем електронно, уточни Денков.

По думите му ситуацията с епидемията е много динамична и само допреди няколко седмици очаквахме, че поредната ковид вълна ще бъде в края на септември месец или началото на октомври месец, а тя настъпва през август. Много е трудно да се предвиди 2-3 месеца предварително как ще се развие епидемията, каза Денков. Ако е по-дълга епидемичната вълна, може да се потърсят възможности за компенсиране на проблемите през учебната година, подчерта той.

В извънредната ситуация няма как да помогнем на децата си, ако не работим заедно учители и родители. Има мерки, които да подпомогнат процеса, каза Денков.

Септември е ключов, за да бъдат върнати децата в училище, каза министърът.

Затваряне на училищата - само при тъмно червена заболеваемост

Затваряне на училищата – само при тъмно червена заболеваемост

Целите пред МОН са максимално присъствено обучение

Николай Денков заяви, че компромисът, който е направен е, че има общи насоки как да се дефинира, как да се подходи на всяко едно образователно ниво. Дадена е свобода на директора, на педагогическия персонал, на обществения съвет и в рамките на това, което е дефинирано от МЗ и РЗИ-тата, да се търсят гъвкави форми за решение на ниво училище, обясни Денков.

От МОН са се постарали да се даде възможност за комбиниране на мерките между регионално и национално ниво с гъвкавост да се вземат решения в зависимост от конкретната ситуация. Акцентът не е колко учители са ваксинирани или неваксинираните, а какъв е процентът на заболелите деца и имаме ли обективната преценка да водим обучението с присъствените учители, посочи Денков.

За подготовката и резултатите от Националното външно оценява, Денков коментира, че средното ниво на резултатите на НВО не се отличава на резултатите от предните години. Средно резултатите обаче са на ниско ниво.

Има ученици, които имат добре подготвени образовани родители, които се занимават с децата си, като дори са повишили резултатите на децата си въпреки дистанционното обучение от последните две години. Това е малък дял и е свързан със специфични условия в семейната среда, отчете Денков.

Това, което се вижда е, че всички рискови групи са понижили значително резултата си и рискът за отпадането им се е увеличил значително, призна министърът.