f287cceacd873274c66db02ae8f8ce29

Настимир Ананиев: С 0 лева за пътна безопасност в бюджета, няма как Визия Нула да се получи!

 

Вижте какво написа във ФБ пътния експерт и председател на транспортна комисия в 43-то Народно Събрание:

Днес е Световния ден в памет на жертвите на пътя!

В България за 2019 г. на пътя са загинали 628, а към 31 октомври 2020 г. са загинали 381. Само като гледаме числата може да се подведем, че нещо положително се случва и някакви мерки на нашето правителство работят, но трябва да ви разочаровам. Тези числа се дължат единствено и само на КОВИД кризата и нищо повече. Няма работещи мерки, няма ново законодателство, няма и пари!

През 2018 г. с големи фанфари се създаде Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“ (ДАБДП), към която всички, които следим темата за пътната безопасност, имахме големи очаквания. с първата си стъпка, публикуване на „Доклад за състоянието на безопасността на движението по пътищата в Република България към 2019 г.“, те вдигнаха очакванията още повече. За пръв път видях обективен доклад с критики, конкретни цели и срокове.

Само един пример ще дам – в техните анализи се потвърждава, че 67% от хоризонталната маркировка у нас е в лошо състояние, както всички водачи знаем. Наскоро един приятел ме попита дали скоро в България ще се появят автономни автомобили, аз му отговорих: „Дано не се появят, защото с тази наша маркировка, или по скоро липсата на такава, ще настане кърваво меле.“

В българския бюджет за 2021г. няма заложени средства за пътна безопасност и да не ми говорят, че в парите за АПИ има средства за пътища и тяхната поддръжка. Така е всяка година. И всяка година България е на първо място (от време на време сме на второ място като се разменяме с Румъния по този показател) в цяла Европа по брой загинали на 1 милион жители.

С 0 лева за пътна безопасност в бюджета, няма как Визия Нула да се получи!

Реформи се правят с пари!

Къде са парите от глоби? Кой ги харчи и за какво? Защо не се използват за превенция, кампании и инициативи свързани с пътната безопасност.

Пари и средства за пътна безопасност трябва да се насочат към Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“! Защо беше създадена тази агенция? Само за да ни хвърля прах в очите ли! Там има специалисти, които мисля, че при нормален бюджет и повече правомощия биха свършили нелоша работа.

Колко пари ще каже някой? Според Европейската комисия България губи в директни и индиректни разходи свързани с пътния травматизъм около 2 милиарда лева. Бих казал, че ако се отделят 2% или 40 милиона лева и се насочат за пътна безопасност бихме видели разликата. Разбира се ключово е да се дадат законови правомощия на ДАБДП да прави реформи и да разбие корупционните модели, които ни струват стотици животи на година!

Не се изисква много, само малко смелост и визия… ВИЗИЯ НУЛА!

#ден130 #Оставка #КорупциятаУбива #ПътнаБезопасност

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *