Nasstimir Ananiev

Настимир Ананиев: ДПС се готвят да убият преференциалния вот

На 15 януари Хамид Хамид и Йордан Цонев от ДПС внесоха предложение за промяна на Изборния кодекс. Предлагат да се вдигне изкуствено прагът за валидност на преференциалния вот, обвързвайки го с тежестта на един мандат.

За по-голяма конкретика – за да се размести листата за евроизборите ще ви трябва около 130 000 преференции, за парламентарните избори около 17 000 преференции, а за местните избори (в София) около 6 000 преференции, което е невъзможно да се постигне и де факто се убива преференциалният вот, алармира лидерът на Европейска партия Волт – Настимир Ананиев чрез профила си във Facebook.

„Дами и господа от ГЕРБ и Обединени патриоти ще подкрепите ли това предложение?“, пита Ананиев.

Партия Волт категорично се противопоставя на подобни промени в Изборния кодекс. Нещо повече – с предложението на Хамид Хамид и Йордан Цонев виждаме опит да се убие мажоритарния вот и да се гарантира спокойствието в партийните централи, които искат да си осигурят безпроблемно подредбата в листите. От Европейска партия Волт смятаме, че подобни действия дискредитират волята на българските граждани в избирателната система и на демокрацията като цяло.

„Преференциалният вот дава възможност на избирателите да разместят всяка листа и да не се съобразят с партийното подреждане в нея! Европейска партия Волт подкрепя конкуренцията и мажоритарността в изборния процес!“, посочи Настимир Ананиев.

Ето въпросните 3 параграфа, които предлагат от ДПС

Параграф 27:

Чл. 298, ал. 2 се изменя по следния начин:
„(2) Предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от районната избирателна квота.“.

Параграф 28:

Чл. 386, ал. 2 се изменя по следния начин:
„(2) Предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от националната избирателна квота.“

Параграф 29:

Чл. 454, ал. 2 се изменя по следния начин:
„(2) Предпочитанията (преференциите) за отделните кандидати са валидни, ако броят на гласовете, получени за кандидата, е не по-малък от общинската избирателна квота.“

* И допълнителните разпоредби на Параграф 1

15. „Национална избирателна квота“ е частното от деленето на общия брой на действителните гласове на национално ниво на броя на членовете на Европейския парламент от Република България; когато частното не е цяло число, националната избирателна квота е най-близкото до това частно по-голямо цяло число.

16. „Районна избирателна квота“ е частното от деленето на общия брой на действителните гласове, подадени в многомандатния изборен район, на броя на определените за този район мандати; когато частното не е цяло число, районната избирателна квота е най-близкото до това частно по-голямо цяло число.

17. „Общинска избирателна квота“ е частното от деленето на общия брой на действителните гласове, подадени за общински съветници в общината, на броя на членовете на общинския съвет; когато частното не е цяло число, общинската избирателна квота е най-близкото по-голямо цяло число.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *