991-ratio-zasedanie-45-narodno-sybranie

Народни представители от Стара Загора отговарят

Георги ГЬОКОВ, народен представител от „БСП за България“: Въпреки че „БСП за България“ не спечели изборите, промяната ще се състои

През миналата седмица новоизбраното 45-о Народно събрание проведе първите си две заседания. „Национална бизнес поща“ попита народни представители от Старозагорски изборен район: 1. Какви са най-важните приоритети, които ще следват политическите партии, които представляват; 2. Техните прогнози за това кога и какво правителство ще бъде конструирано; 3. Личните им каузи като депутати от Старозагорски регион.


 


Моите очаквания за работата на новото 45-ото Народно събрание не са по-различни от това, което очаква целият български народ, а именно промяна. Въпреки че „БСП за България“ не спечели изборите, промяната ще се състои, защото в Парламента влязоха няколко партии, които декларират открито анти ГЕРБ политики, включително и след първите заседания на НС. Това означава промяна, а дали ще бъде за по-добро, ще видим тепърва в най-близко бъдеще. Добър знак е, че избрахме и председател на Народното събрание от втората политическа сила.

Всички колеги заявиха намерения за законодателни инициативи, за промени. Нашата парламентарна група също. Още в първия ден парламентарната група на „БСП за България“ внесе пакет от закони, които съответстват на програмата, която представихме в предизборната кампания. Тя включва закони за стабилизиране на икономиката, законопроекти в социалната сфера – за преизчисляване на пенсиите, увеличаване на помощите за децата, закон за възрастните хора и др. Смятам, че голяма част от тези наши инициативи могат да бъдат припознати и от другите политически сили и да бъдат приети. Защото по време на кампанията и те акцентираха върху повишаване на ниските доходи на хората, на пенсионерите, на борбата с демографската криза.

Доколко ще бъде успешно конструирането на правителство, това вече е друг въпрос. Ние заявихме подкрепа, без да влизаме в коалиция с когото и да било в парламента, за всяко правителство, което се движи в посока на промяната и в посока на нашата програма. Като виждам как се развиват нещата, на този етап само може да се гадае кога ще се бъде съставено правителство.

Тъй като не съм гадател, ще споделя лични впечатления, без да гарантирам, че ще стане така. Според настроението сред парламентарно представените политически партии –  всички извън ГЕРБ, няма как да мине тяхно правителство. Въпреки че от ГЕРБ заявиха, че ще предложат правителство, включително обявиха и името на премиер – Даниел Митов. Сигурен се, че това правителство няма да получи подкрепа от нито една партия, включително и от БСП.

Следва да бъде връчен мандат на втората политическа сила – „Има такъв народ“ на Слави Трифонов. Непредвидимо е какво ще се случи, защото има едно изключително подозрително мълчание от тази политическа сила. Това не прави добро впечатление, не само на обществото, но и на техните симпатизанти. Защото е хубаво, когато заявяваш, че искаш властта, че искаш промяна, да си готов и да поемеш тежестта, с която ще те натовари властта.

Очаквам отговорно поведение от „Има такъв народ“, въпреки че очакванията са едно, реалностите друго. Затова, след като бъде връчен мандатът на „Има такъв народ“, не смея да прогнозирам какво ще се случи. Ако те не направят правителство, не е ясно и на кого президентът ще връчи третия мандат.

По отношение на декларациите с искане за оставка на Корнелия Нинова и предизборния щаб, които две основни партийни организации от Общинската организация на БСП в Стара Загора.обявиха през миналата седмица , Георги Гьоков сподели: Нямам какво да коментирам тези организации, мисля, че те отдавна не са с принадлежност към БСП.

Те по-скоро бяха привърженици на други кандидати за председател на БСП. Тези същите организации работиха в посока на партията на кандидат, който я регистрира в последния момент. Техните искания за оставки не ги разглеждам като тема и като фактор.

…………………………………………………….

Светослав КОЛЕВ, народен представител от „Изправи се! Мутри вън!“: Моите усилия и експертиза ще бъдат насочени в сферата на икономическото развитие на регион Стара Загора

Парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ започна работа в 45-ото Народно събрание още от първия ден.
Вече внесохме проект за промени на Изборния кодекс
Той включва въвеждане на електронно, дистанционно гласуване за българите зад граница, което ще има даде възможност да изберат в своя собствен МИР 6 народни представители, като бройката се определя на база на последните избори.
Друг важен акцент от внесения от нас законопроект е въвеждането на машинно гласуване. На последните избори то даде индикации, че може да бъде приложено изцяло и да отстрани грешките, поправките и манипулациите в хартиените протоколи.
Важен момент е и
въвеждането на видео наблюдение при преброяването и при изборния процес
Досега не е било практика, смятаме, че е пропуск.
Друг аспект от промените е насочен към активната изборна регистрация с изчистване на списъците. Предлагаме списъците да бъдат на базата на последните избори от 4 април 2021 г., а всички желаещи да гласуват ще бъдат дописвани след подадени заявления в срок. Ако те пропуснат и този срок, няма да бъдат лишени от правото на вот, а ще бъдат дописвани в списъците на място по постоянен адрес, след представяне на лична карта.
Акцент от законопроекта е да се даде възможност в населени места над 100 души, избирателите да могат да избират свой кмет, а не наместник. По този начин
малките населени места ще имат по-голяма автономност при управлението им
Ще предложим те да разполагат и със самостоятелен бюджет. В проекта предлагаме и пълна промяна на състава на ЦИК. И не на последно място намаляването на прага на преференциалното гласуване от 7% на 5%. Всички тези предложения са в полза на гласоподавателите, ще направят изборния процес по-прозрачен, по-честен и по-леснодостъпен.
Разбира се, имаме и други предложения, които са свързани със Закона за личната помощ, със Закона за частния фалит. Наши експерти подготвят и предложения, които ще бъдат насочени в полза на малкия и средния бизнес.
Относно прогнозите ми за бъдещо правителство, в момента от парламентарната група на „Изправи се! Мутри вън!“ изчакваме и, според предложените политики, ще излезем със специално становище дали подкрепяме или не конкретния  мандатоносител. Ще уточня само, че г-жа Мая Манолова ясно заяви, че
нашата политическа група е против подкрепа на партии на статуквото
и няма промяна в тази позиция.
В 45-ото НС моите усилия и моята експертиза ще бъдат насочени в сферата на икономическото развитие на регион Стара Загора. Приоритет за мен ще бъде на първо място максимално бързото приемане и входиране на Плана за възстановяване и устойчивост, защото много български граждани и бизнеси са на ръба на оцеляването и не могат да си позволят да чакат.
Друг важен момент в развитието на нашия регион е и преходът към въглеродно неутрална икономика. Смятам, че регион Стара Загора трябва да се фокусира и насочи към развитието на определени икономически профили, който
да дадат възможност за привличане на иновативни компании с висока добавена стойност
Компании, които могат да предложат възнаграждения, съпоставими с тези в енергийния сектор. Такива са например, фирмите, които развиват концепции в сферата на кръговата икономика и електрическите автомобили. Знаете за възможностите, които предлага Зелената сделка, сред които водеща роля има Фонда за справедлив преход. Тази тема е от изключително значение и мой ангажимент ще бъде осигуряването на плавен и постепенен преход, който включва максимално удължаване на живота на минния комплекс. По този начин ще имаме време да направим инвестиции в стартъпи, в преквалификация и обучение на хора и създаване на реални възможности за запазване на работните места. За да осигурим бъдещето на региона е необходимо да привлечем и да видим реално функциониращи предприятия, а не всичко да остане само в сферата на добрите пожелания.
Във връзка с това аз
ще продължа и работата си за развитието на индустриални зони
Фондът за справедлив преход, по изключение, дава възможност за финансиране и на големи производства в региона и това е наше огромно предимство.
Знаете, че индустриалната зона в Стара Загора е факт и работи. Това, което трябва да се случи, е прехвърлянето на земята на бившето Летище в активите на Индустриална зона „Загоре“, за да има възможността за привличане на мащабни проекти. Моите усилия ще бъдат и в насока за утвърждаването на модерна индустриална зона в Казанлък.
За да обобщя, виждам икономическото развитието на регион Стара Загора в индустрия, която е иновативна и зелена, но това трябва да стане плавно. Бъдещето е в производства с висока добавена стойност, във възможност за преквалификация на работещите и възможност за участие на младите хора в икономическото развитие, като така се създадат и предпоставки именно те да остават в региона.
NBP.bg
Print Friendly

Източник: Автор: NBP.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *