ploshtada

Най-полезните храни за всеки сезон от годината

 

 

Промените в метеорологичните условия няма как да не водят и до изменения в нуждите на човешкия организъм – всеки сезон тялото ни има нужда от различни хранителни вещества, за да функционира правилно. Това означава, че летните храни не са най-доброто, което можем да предложим на организма си през зимата и обратно. Ако искате да сте в перфектна форма и да избегнете редица здравословни проблеми, следвайте съветите на диетолозите точно как да се храните през различните сезони от годината. Споделят ни ги от Ploshtada.com.

Най-полезните храни през зимата

 

През зимните месеци метаболизмът се забавя значително. Човек започва да се движи по-малко и да спи повече  – тоест, изразходва значително по-малко енергия, отколкото през другите сезони. Най-уязвими през това време от годината са пикочно-половата система и бъбреците. Тялото има нужда от топла храна, а колкото до най-полезните продукти, то това са чесън, риба, свинско месо, млечни продукти, хрян, зърнени храни, картофи, лук, бобови растения, плодове и зеленчуци.

Най-полезните храни през пролетта

 

През пролетта тялото, което е вече доста уморено от зимните студове, изпитва остър недостиг на витамини. Най-застрашените органи са жлъчният мехур и черния дроб. През пролетта менюто следва да включва свинско, телешко и пилешко месо, черен дроб, ядки, плодове, зеленчуци, млечни продукти. Също така е добре да се откажете от по-пикантните ястия.

Най-полезните храни през лятото

 

Най-проблемните органи през лятото са тънките черва и сърцето. Нежелателно е да се яде свинско или боб през този сезон. Лятната диета трябва да включва възможно най-малко сол и повече горчиви храни – лук, репички, чесън, горчица и други. Наблегнете на агнешкото, пилешкото, яжте повече салати – зеленчукови и плодови, пийте натурални сокове.

Най-полезните храни през есента

 

През есента трябва да обърнем особено внимание на ставите и щитовидната жлеза, които са най-застрашени. Обикновено, с настъпването на този сезон настроението на повечето хора се влошава и те  се изкушават да се почерпят с нещо сладко. Такива вкусотии наистина могат да ни помогнат да се разведрим, но за съжаление, само за твърде кратко време, а вредата от тях остава за постоянно. За да си спестите подобни неприятности, най-добре е да се ориентирате към следните храни – мляко, ориз, елда, дивечово месо, говеждо месо, пъпеши и дини. Колкото до сладкишите, ядките и агнешкото месо, най-добре би било напълно да ги изключите от менюто си. И също така е важно да  не прекалявате с количеството храна – задържането на вода в организма по всякакъв възможен начин подпомага увеличаването на телесната маса. Избягвайте също горчиви и пикантни ястия.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *