1a76808e7b3569d4d0f5a7c60d43ffcc

Над 104 000 клиенти на EVN България са се регистрирали за безплатните известявания по SMS или имейл

 

 

Клиентите получават известяване по SMS или имейл за стойността на фактурата си за електроенергия, както и при пропуснат срок на плащане

 

Вече над 104 000 клиенти на EVN България са се регистрирали за безплатни известявания чрез SMS или имейл. Чрез тези услуги всеки клиент, който ги заяви, получава известия на посочени от него мобилен телефон или  имейл адрес:

  • Известие за издадена фактура – с информация за отчетния период, консумираните киловатчасове, дължима сума и краен срок  за плащане
  • Известие при наличие на просрочени неплатени задължения за консумирана електроенергия, заради които предстои прекъсване на електрозахранването. Съобщението се получава най-малко 3 дни преди прекъсване, което намалява риска от пропускане на сроковете за плащане и свързаното с това преустановяване на електрозахранването.

 

И двете известия са подходящи за клиенти с повече от едно място на потребление.

 

Известяванията са  достъпни за всички битови клиенти на дружеството и са напълно безплатни. Те се заявяват лесно и удобно по един от следните начини – на имейл info@evn.bg, чрез подаване на декларация на място в удобен EVN Офис или по поща (адрес: EVN България, ул. „Христо Г. Данов“ 37, 4000 Пловдив, България).

 

Повече информация е налична на http://www.evn.bg/Chastni_klienti/Elektricheska-energia/Uslugi/PotreblenieEl/Prekasvane-vazstanoviavaneEl.aspx, както и на денонощен телефон 0700 1 7777, по email info@evn.bg или на място във всеки EVN Офис.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *