768x432еееуоеао

НАБЧ:Преговарящите да не допускат намесата на съмнителни НПО при съставяне на правителството.

 

 

През последните дни в публичното пространство и в медиите се тиражираха становища на екологични неправителствени организации, с които се прави директен опит за намеса в  избора на министри и каква да бъде структурата на Министерски съвет. Това е много опасен прецедент.

Абсолютно неприемливо е да се допусне организации със съмнителна и спорна репутация да  упражняват натиск върху новоизбраните народни представители и да лобират за или против назначаването на дадени лица на висши държавни постове. И то само две седмици след като суверена ясно е изразил волята си. Подобни неправителствени екоорганизации не са представителни за българското общество. Те често са в директен сблъсък с други субекти  представляващи държавни, общински, местни, регионални или инвестиционни интереси.

Примерите за това противопоставяне, от което губи държавата и обществото, са много. Блокираното изграждане на тунелите под Шипка и Петрохан. Забавеното с над три години строителство на третия лъч на софийското метро. Последните фази на софийския проект за битови отпадъци. Седми реактор на АЕЦ Козлодуй и още редица други.

Най-яркият пример е АМ „Струма“ в частта през Кресненското дефиле. Отсечката е изключително важна за националните интереси и сигурност на страната. От съществено значение е и за икономиката, както и за осигуряване безопасността на движение на  десетките хиляди граждани, които ежедневно преминават през този участък. Този път  е известен като един от най-смъртоносните в цяла Европа, където над 250 души са изгубили живота си, а ранените са хиляди. Заради натиска, който екоорганизации оказват върху властите, и лавината жалби към Европейската комисия, магистралата все още не е построена, а не е ясно и кога ще се случи това. Нужно ли е да се случи трагедия, подобна на тази от 23 ноември с северномакедонския автобус, за да се вземат мерки и най-накрая АМ Струма  да се завърши изцяло.

Подобно е положението и по българското Черноморие. Поради противоречивото законодателство и лобистки интереси на инвеститори и  еколози, потърпевши са най-вече  местните общности, които не могат да разполагат със земите си. Отделно заради включването на частни територии, чието екологично значение е абсолютно недоказано, в защитени зони и границите на Натура 2000, големи  масиви пустеят. Тези организации са причина все още много Черноморски общини да нямат общо устройствени планове.

От над 20 години зелени организации, част от които финансирани от чуждестранни фондове,  водят истинска война без да подбират средства срещу България, инвеститори, работодатели,  местните и областни управи, проваляйки възможностите за развитие на цели региони. Това, заедно с безпринципното и нерешително поведение на властите създава среда за непрестанни скандали, които ощетяват цялото българско население.

Под натиска на „еколозите“ цели отрасли от българската икономика са в пълен застой и нямат никаква перспектива за развитие. Особено потърпевши са туристическата и ски индустрия. Тя  от години е спъвана тенденциозно и целенасочено. В следствие на тези действия цялата инфраструктура  на Витоша е разрушена. Проблеми и спънки за развитието си имат и всички останали планински курорти – Боровец, Банско и Пампорово. Подмяната дори и на един стар лифт с нов модерен и безопасен се превръща в повод за конфронтация и битки, в които държавата е ням свидетел. Прогонени  бяха френски инвеститори от Рила, а десетки регионални проекти за туристически зони като тези в Костенец, Говедарци, Боровец, Сепарева баня, Чепеларе, Смолян, Берковица, Западна Стара планина, Осогово и Узана са напълно стопирани.

Ние от „Национална асоциация българско Черноморие“ смятаме, че отговорни да предложат  правителство и неговия състав са парламентарно представените партии. Никой, освен избраните по демократичен начин от суверена, няма право да упражнява обществен натиск и да се опитва да раздава министерски кресла.

Абсолютно неприемливо е срастването, което се наблюдава в България между НПО-та, екофирми на партийни зелени активисти, държавни служители, съпредседатели на коалиции, депутати, общински съветници – едни и същи хора, свързани помежду си. Включително и създаване на цели семейни кланове, чието мнение се представя като позиция на СВОБОДНОТО гражданско общество!

Нашето становище  е, че такива фигури, представители на организации, злоупотребяващи с дадени им права, които през годините са създавали скандали, възпирали са регионалното развитие на България, блокирали проекти, прогонвали инвеститори и воювали с местните общности, е крайно неприемливо да бъдат издигани до властови управленски позиции. Това означава отново остра безкрайна конфронтация, улични протести, използване на екологията за политически, групови, лични цели и корупционни практики прикрити като спасяване на природата!

Потърпевшите от тази война, освен бъдещото правителство, ще са и обикновените граждани, които разчитат да останат или да се върнат по родните си места, където да работят, да правят бизнес и да градят семейства. За тези хора трябва да бъдат осигурени предпоставки за устойчиво развитие и бъдеще, а не природата да се разглежда като разменна монета, прокарваща неясни интересни! Потърпевши са българите и България!

НПО означава НЕправителствена организация! Те могат да бъдат коректив и пример за безкористно опазване и защита на природата, а не придатък на политически партии.

 

НАБЧ

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *