768x432gergergrgr

МЕРКИ ЗА ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ ВЪЗНИКВАНЕТО НА ПОЖАРИ ПРЕЗ ЕСЕННО–ЗИМЕН ОТОПЛИТЕЛЕН СЕЗОН 2020/ 2021 .“

РСПБЗН- НЕСЕБЪР Отопляваните с газови печки помещения задължително трябва да са с постоянна естествена вентилация.

1 (92)Съгласно изискванията на чл.32, т.2 от Наредба № 8121з-647 за ПНПБЕО в сградите и помещенията не се разрешава използване и съхраняване на пропан-бутан в помещения, чиито под е разположен по-ниско от нивото на околния терен.

Не се разрешава съхранението на газови бутилки в близост до нагревателни и отоплителни уреди. Нaрушаването на херметичността на газопроводите (маркучите или шланговете) с изтичане на газ в затворено пространство е изключително опасно. С цел установяване на течове на газ у нас към пропан-бутана се добавя мирис на чесън. В случай, че усетите специфичната миризма на чесън, веднага затворете вентилите и започнете проветряване (!) на помещението.

3 (44)Газ пропан-бутан е по-тежък от въздуха и се наслагва в ниските части на помещението, поради което проветряването трябва да се извърши и за най-ниските точки. В случай на оттечка над допустимата концентрация при минимална мощност на източник на запалване може да се се възпроизведе взрив. Ако е тъмно, не палете лампата и не ползвайте открити огнеизточници – запалки, свещи и др.

По най-бързия начин изключете електрическия ток. Проверката за изтичане на газ в никакъв случай да не се извършва чрез поднасяне на открит огън към съмнителното място. Това можете да извършите чрез сапунен разтвор на мястото на евентуалното изтичане. Необходимо е да знаете, че при всяко напълване отново на битовите бутилки с газ на определените за това газстанции се извършва задължителна проверка на годността на съда под налягане.

Всички профилактики, които трябва да бъдат извършвани, задължително са посочени в инструкциите на производителя на съответния газов уред. Изисквайте от търговците при покупка на уред да Ви бъде предоставена съответната инструкция на български език.

Дейностите по устройването и техническото поддържане на газовите отоплителни уреди трябва да се извършват само от специалисти. Експлоатацията им следва да се осъществява само след предварително обучение от лица над 14-годишна възраст. Важно правило за ползването им е постоянният контрол за техническата изправност на съоръженията – автоматиката, вентилите и др., осигуряващи нормална работа.

6 (12)При използване на газови отоплителни уреди е необходимо да се спазват указанията на производителя, а бутилките да се зареждат само в специално устроените за целта места. Необходимо е уредите да са стандартно изпълнение и в никакъв случай да не се използват газови устройства и бутилки със съмнителен произход.

ПЕЧКИ С ГАЗОВО ГОРИВО (ПРОПАН-БУТАН): Електрическите уреди и инсталации се гасят с пожарогасители с инертни газове – въглероден диоксид или с прах. Течните горива с пожарогасители с химическа пяна

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *