768x432еуоаооае

Мая Манолова подкрепи предложенията на Волт

Мая Манолова подкрепи предложенията на Волт като част от коалиция ЗАЕДНО ЗА ПРОМЯНА

Европейска партия Волт ще реши на 25 септември кого да подкрепи за кмет на София
Единствено Мая Манолова уважи събитието на Волт и гражданите на Красна поляна, което се проведе тази сутрин на кръстовището на бул. Александър Стамболийски и ул. Булина ливада. На събитието бяха поканени водещите кандидат-кметове – Мая Манолова, Йорданка Фандъкова, Борислав Игнатов и Борис Бонев.

Лидерът на Волт – Настимир Ананиев, представи част от основните си приоритети за управлението на София. Европейската партия, която се явява на местните избори като коалиция Движение ЗАЕДНО за промяна, акцентира върху три теми – прозрачност, замърсяване на въздуха и пътна безопасност.

Ананиев заяви, че нуждата от прозрачност е крещяща и Волт държи на публичен онлайн регистър с гласуванията на всички общински съветници, също така публичен онлайн регистър с издадените и отменени актове на Инспектората към Столична община.

Друг приоритет е достъпът на гражданите до самия Общински съвет, защото такъв в момента липсва. Гражданите трябва да имат свободен достъп, за да следят какво се случва в СОС и да упражняват пряк контрол върху общинските съветници, които са избрали.

На срещата присъстваха десетки граждани на Красна поляна, които подкрепиха предложенията на Волт и поискаха подкрепа от Манолова във връзка с местни проблеми като изсичането на гората в Западен парк и „ремонта на ремонтите“, който продължава повече от година в самия парк.

Манолова припозна и се подписа под приоритетите на Волт като част от коалиция Движение ЗАЕДНО за промяна и заяви, че ще ги включи в нейната платформа за местните избори, която ще бъде представена в понеделник.

Вижте подписаните мерки по долу.

П Л А Т Ф О Р М А
ЗА ЕВРОПЕЙСКО УПРАВЕЛЕНИЕ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА

Волт вярва, че прозрачността, замърсяването на въздуха и пътната безопасност са основни теми за столицата и следващия кмет на София трябва да се фокусира върху тях.

Чрез прозрачност ще се върне доверието на гражданите в институциите – кмет на София, Столична община и Столичен общински съвет.

Чрез конкретни мерки в борбата срещу замърсяването на въздуха помагаме на всички граждани да живеят нормален и спокоен живот. Според СЗО само през 2016 година 15000 българи са починали вследствие на замърсяването на въздуха.

Чрез конкретни мерки за борба пътната безопасност ще спасим много човешки животи и ще свалим София от първото място в класацията с най-много ПТП-та в България.

  1. КАЧЕСТВЕНА ИНФРАСТРУКТУРА РАБОТЕЩА В СИНХРОН С ГРАДСКА СИСТЕМА ЗА ПЪТНА БЕЗОПАСНОСТ
  2. Хоризонталната маркировка трябва да бъде подновена в цялата столица, като се използват качествени светлоотразителни консумативи гарантиращи поне 2 години без подновяване или за сметка на изпълнителя.
  3. Премахване на изкуствените неравности тип “ легнал полицай”, които не отговарят на наредбата и замяната им с такива, които отговарят на стандарта. Срокът за премахването е бил до 2013 година, от 6 години Столична община не изпълнява наредбата.
  4. Пълен одит на знаковата уредба в столицата и повече видеонаблюдение за заснемане на нарушение като минаване на червен светофар, не даване предимство на пешеходци и т.н.
  5. Привеждане на всички пешеходни пътеки в столица във вид отговарящи на наредбата, осветени както е по закон, обградени от страната на идващия автомобил с пречупени линии от поне 8 метра за видимост, както и повдигнати острови препречващи изпреварването на спрял да пропусне пешеходците автомобил.
  6. Създаване на писта или регламентирани места за гонки в или до София за практикуване на дрифтове и други хобита на любителите на високите скорости в безопасна и контролирана среда.
  7. ПУБЛИЧНОСТ В ДЕЙНОСТТА НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА И СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ
  8. Създаване на публичен онлайн регистър на гласуването на общинските съветници за подобряването на информираността като цяло, свързана с отчетността и поетите пред столичаните ангажименти.
  9. Създаване на публичен онлайн регистър за дейността на столичен инспекторат, чрез което ще се премахнат порочните практики и ще бъде въведена яснота за издаваните актове и за събираемостта им, както и за отменените такива.
  10. Прозрачност на работата на общинските търговски дружества (Топлофикация, Център за градска мобилност и др.), като чрез мярката за публично обявяване на работата им ще се доведе до възможност за подобряване на доверието в управлението на публичните средства, премахването на ненужни разходи и ефективно управление на разходната част като цяло, както и насочване на освободения публичния ресурс към други дейности от обществено значение.
  11. Осигуряване на свободен достъп на столичани до заседанията на СОС, както и регламентирано гражданско участие във вземането на решения, свързани със столицата, чрез което ще се повиши доверието на гражданите към общинския съвет и към кметовете.
  12. Прозрачност и отчетност в работата на всички районни кметове, чрез изискване към тях да публикуват публични 3-месечни и 1-годишни отчети за работата си като по този начин ще се повиши нивото на информираност и отчетността относно поетите пред столичаните ангажименти.

III. ЗАМЪРСЯВАНЕ НА ВЪЗДУХА

  1. Замърсяването на въздуха, трябва да стане официален източник на смъртност в статистиката на национално и европейско ниво. В момента, замърсяването на въздуха не е официален източник на смъртност в статистиката. Ако това се реализира ще се види, че е проблем номер едно в България и Европа, което би засилило конкретните мерки за справянето с проблема, общественото внимание и наличието на данни, които да бъдат използвани при взимането на решения по проблема.
  2. Незабавно въвеждане на еко стикери за автомобили и обособяване на т.нар. „еко зони”, достъпът до които е ограничен. Зоните обхващат най-вече централната част и квартали с високи нива на замърсяване. Преминаването през „еко зоните” следва да е разрешено само със залепен на предното стъкло специален стикер. Стикерите са три вида и съответстват на екологични стандарти – червен, жълт и зелен. Стикерите следва да се издават след проверка на регистрационните документи на превозното средство и техническата му изправност.
  3. Енергийните ваучери за ток, които получават над 200 000 българи, да бъдат променени към използване на ток за отопление, а не на дърва и въглища, които са най-големите замърсители. По този начин ще има незабавен ефект в посока подобряване качеството на въздуха. Сумата на тези ваучера трябва да бъде повишена, за да бъде достатъчна за отопление, като това повишение ще бъде компенсирано от намалената смъртност и намалените разходи в здравеопазването.
  4. Използване на нови технологии в борбата с мръсния въздух – по света се използват различни нови технологии в борбата с мръсния въздух. Най-приложимо за българските условия би било използването на асфалт и бетон, които абсорбират мръсния въздух и помагат в борбата с този проблем.
  5. Приемане на Наредба на Столична община относно чистотата на атмосферния въздух, в която да бъдат посочени като твърди горива дървата, брикетите от дърва, пелетите и пелетите от биомаса, и други подобни(80% от столичани ползват такива за отопление), като същите промени следва да бъдат въведени и в Закона за чистотата на атмосферния въздух. Също така следва да се актуализират санкциите при установяване на нерегламентирано изгаряне на битов отпадък.
Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *