5_1296 copy

Легендата Жулиета Шишманова /05.01.1936 – 16.03.1978/

Между Йордановден и Иванв ден, преди 1 година                                                                                                                        Легендата Жулиета Шишманова /05.01.1936 – 16.03.1978/

12 жени и 1 мъж  представиха цветя за първи път в паметната плоча на Жулиета Шишманова на 5 януари  2018. Шишманова е удостоена за „Почетен гражданин на Несебър” на 27.04.1972. Паметникът на Жулиета е изграден от несебърския скулптура Йордан Йорданов.                                                          

……Разказвах й на Жулиета, как баба Стояна ми е показала ключа на Несебър. След като стана Герой на социалистическия труд, несебърци направиха Жулиета „Почетен гражданин на Несебър” и й връчиха този ключ.Заварих един ден баба Стояна сама и тя много внимателно го измъкна от хубава кенарена кърпа.                                                                                                                                                                 

  „Знаеш ли кой е Садал?“ Не знаех. Баба Стояна дори не можеше да повярва в моето невежество реши, че се шегувам. „Онзи цар, на когото са дали най-напред ключа на Несебър. Жулиета е вторият човек, който го получава.Посрещнаха я като царица нашите несебърци“.                                                                                                            

Жулиета след това често ме разпитваше как точно майка й извадила ключа от кенарената кърпа. Изглежда тази кенарена кърпа беше някаква голяма ценност, защото дъщерята с голямо задоволство се смееше……*

        Маргарита РАНГЕЛОВА

       Родена на 5 януари 1936 в Несебър Жулиета Маркова Шишманова е българска състезателка и треньорка по художествена гимнастика.С нейните възпитанички Мария Гигова, Нешка Робева, Румяна Стефанова и Красимира Филипова става всепризната треньорка.                                                                                                                                                 На Световното първенство в Копенхаген /1967, Шишманова, със своята възпитаничка Мария Гигова печели първия златен медал (на обръч) за България. През 1969 г. е официалният триумф на Шишманова във Варна.

На следващото Световно първенство в Хавана, Мария Гигова отново е най-добра в света, а Шишманова – всепризната треньорка.

За постижения в работата си е носител на редица държавни отличия (Заслужил майстор на спорта, Заслужил треньор, Герой на социалистическия труд -18.11.1971).

През 1981 г. спортната журналистка Маргарита Рангелова издава документален очерк  „Жулиета Шишманова” и нейните възпитанички Мария Гигова, Нешка Робева, Румяна Стефанова и Красимира Филипова.

Международният  турнир за приз „Жулиета Шишманова“ е кръг от веригата „Гран При“. Загива в самолетна катастрофа на 16 март 1978.

Легендата на българската художествена гимнастика                                                              

 В нейната биография няма нищо необикновено. Родена е в Несебър, първите стъпки в спортната гимнастика прави като ученичка в Поморие при Димитър Иванов. После в Бургас Спасия Вълчанова и Невена Ганчева забелязват необикновенната енергия на 14-годишното момиче и предопределят нейния път в спорта.

Във ВИФ специалистките Албена Мирчева и Цветана Димова я включват в представителния отбор по спортна гимнастика. Първите винаги се помнят.

Жулиета Шишманова е тази, която още в зората на художествената гимнастика търси новото, вижда своя спорт с години напред.

След световното първенство в Копенхаген през 1967 г. чуждите вестници пишат: „Българките са най-добри“.

Още тогава Шишманова със своята възпитаничка Мария Гигова, спечелила първия златен медал (на обръч) за България, показва на света, че се за ражда новата съвременна българска школа.

След две години идва и официалният триумф във Варна. И това не е мимолетен проблясък, защото на следващото първенство в Хавана Мария Гигова отново е най-добра в света, а Шишманова – всепризната треньорка.

Жулиета имаше някаква необикновенна сила, някаква особено енергия. Захванеше ли се с нещо, това бе сигурен белег, че то ще бъде завършено докрай. С нейното име се написаха златни страници в историята на българската художествена гимнастика.

Максим МОМЧИЛОВ                                                                                                                                                       _________________________________________

Маргарита Рангелова (1933-1991) е дългогодишен спортен журналист, посветил живота си на спорта и художествената гимнастика. Автор на редица книги и публикации в тази сфера, между и книгата за Жулиета Шишманова.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *