IMG_0731 (3)

КНЯЖЕВСКИ М-Р „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН”

 

Уважаеми читатели,големият приятел на Несебър и наш уважаван сътрудник инж.Георги Петрушев  ни предостави за публикуване своята книга „Софийската Мала Света гора”.

Тя е издадена на електронен носител от Съюза на слепите в България.

В книгата са описанията на двадесет и два от манастирите в Софийски район, които имат хилядолетна история и достойно настояще.

С благодарност към автора за неговият уникален труд , ще публикуваме интересната информация за манастирите,която трудно може да се намери така интересно синтезирана и всеобхватна.

В края на миналата година ,започнахме публикуване периодично  информация за един манастир в секцията „Общество“ на сайта.

Следващата ни  публикация е за КНЯЖЕВСКИ М-Р „ПОКРОВ БОГОРОДИЧЕН”:

 

 

В стари времена местността, където се е намирал манастира е била известна като „Църквището”. Предание разказва, че по време на османското робство селото се е състояло от три отделни махали. Тази, където сега е манастира била опожарена от турците,  Българите – християни били прогонени, а известна част – избити. Бил разрушен до основи православният храм.

В началото на XX век местният свещеник – отец Мина и неговите двама синове, които в последствие също станали свещеници открили основите на унищожения в миналото храм. Върху тези основи със собствени сили и с помощта на местните християни постепенно въздигнали храм, който нарекли „Свети Лука”. През 1926 г. в него започнали да се извършват богослужения. Постепенно около църквата били изградени битови помещения. В тях се настанявали монаси и така възникнал днешният манастир „Покров Богородичен”.

През 1953 г. Българският Патриарх Кирил разрешил в манастира да бъдат приютени руски монахини. До тогава те пребивавали в съседни на нас държави. Така мъжкият манастир бил превърнат в девически. За настаняването на руските монахини допринесъл изключително много архиепископ Серафим Соболев, който отправил горещи молби към Българския Патриарх за изпълнението на това Богоугодно дело. Така монахините и днес считат този голям радетел на Християнското православие за основател на възобновеният в днешният му вид девически християнски православен манастир „Покров Богородичен”. Отец Серафим Соболев е известен като „Богучарски”.

Поради руският му етнически произход и по негово лично желание той е погребан в криптата на руския храм „Свети Николай” в центъра на София.

Така в продължение на 70 години манастира е известен като Руски.

Дворното пространство е много добре устроено. В него има богата по видово разнообразие и възраст горска растителност с няколко големи вековни вечнозелени вретеновидни кипариси. Те се издигат високо в небесата и символизират вечния стремеж на човека към духовно и културно съвършенство.

През средата на манастирския двор преминава буен поток, който се спуска от стръмните северозападни склонове на Витоша към преминаващата на близо Владайска река.

В двора на няколко тераси са изградени битовите сгради за монасите. В най-ниската дворна част е главният Съборен храм „Свети Лука”, който е достъпен за богомолци само на 31 Октомври – Денят на Успението на този Светец. В най-горната дворна част в западна посока е голямата триетажна битова сграда. Тя има повече от 70 годишна история. В нея е устроен параклис „Покров на Пресвета Богородица”.

От централната алея направо и нагоре по широка каменна стълба се достига до входа на построения през 2002 година храм „Архиепископ Серафим Соболев”. През дните разрешени за присъствие на цивилни християни богомолци в него може да се запали свещичка и да се отправят молитви за благодарност и молби за помощ към нашия Бог Исус Христос.

Княжеският манастир „Покров на Пресвета Богородица” е обитаем девически и  в него понастоящем има само български монахини. Българка е и игуменката на Светата обител.

Манастирът „Покров Богородичен” се намира на малката уличка „Свети Лука” отстояща на стотина метра от автобусната спирка на автобус № 59, началната спирка на който е в центъра на квартал Княжево.

Манастирът приема поклонници само в неделни и празнични дни от 10:30 до 16:00 часа.

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *