корица - Наню Иванов

Книга за „дълбокия“ Созопол през 60-те и 70-те години*

ПАЛАМУДЪТ Е ГОЛЯМА СИЛА, ХЕЙ

 

 

корица - Наню ИвановЕдин от най-древните градове по Черноморското крайбрежие – Созопол и книга за него през 60-те и 70-те години на миналия век събраха в двора на старото созополско училище пъстра и многолика публика. Представяше се книга, издадена от Университетско издателство „Св. Климент Охридски“. Събитието не бе част от програмата на Аполония, но то напомняше за старата и за мен – истинската Аполония – от ранните години, пак на миналия век.

Книгата бе представена лично от проф. Валери Стефанов – директор на Университетското издателство. Това бе рядка чест и сигурен знак за събитие, съзнавано като паметно. От издателя ми остана и израза „дълбокият Созопол“. Тъкмо този Созопол изплува в емоционалното представяне на артиста Тодор Петров, който четейки страниците от книгата на Доктора видя сянката на своя дядо и спомена го сграбчи за гърлото. И всички нас…

Един поглед към събралите се: семейство, приятели, благодарни пациенти, кметът на града Тихомир Янакиев, народният представител Петър Кънев, представители на стария род Карабаджакови, Жан Шайтанов – внук на големия приятел на Доктора – мариниста Янис Хрисопулос,  художници, артисти, многобройни съседи, но и млада публика.

„Септемврийският Созопол е най-красивото време в това приказно морско градче, в което хората се събират, обичат и разделят. И винаги намират време да седнат заедно на маса за поне още една наздравица. Морето ги тегли като котва. Също и любовта към полуострова с тесните му калдъръмови улици, облечени в дърво къщи, веяни паламуди и кръчми, които рядко излизат в отпуск.

Тази толкова лична книга ни връща назад във времето, в което града е убежище не само на рибари, но и на чешити, артисти, писатели, художници.

Тогава един млад лекар пристига на работа в местния Военен гарнизон и бързо става доверен доктор и опора на созополчани. Срещите му с тези автентични персонажи раждат поредица истории за простичкия живот – на весели приятелства, дребни дрязги и малки подвизи.

Втората част на морския сборник с разкази включва кратки интервюта, в които д-р Наню Манафов пресъздава още образи и събития, запечатали колорита си в личностната митология на Созопол“.

И все пак, кой е авторът на тази книга за „дълбокия“ и малко познат Созопол?

Д-р Наню Манафов е роден в Пловдив, където завършва Висшия медицински институт. Дълги години е в ръководния състав на Военномедицинска академия в София, но пътят му на лекар започва от Военния гарнизон именно в Созопол. Този път продължава през длъжността – уважаван лекар на Военновъздушните сили на Алжир и отново го връща към Созопол, където живее и работи повече от десетилетие. Тук той получава древното градско звание „ятрос“ (лечител на всички).

Вековечният град се превръща в негов пристан, среща го с любовта, с верни приятели и с морето, което завинаги остава в сърцето му.

Тръгвайки си от двора на старото созополско училище с неговата Книга под мишница, си мислех, че всички днес получихме и един урок от „ятроса“. Незабравим урок за част от цената, която платихме всички за новия Созопол…

 

Стефан ПЕЙКОВ, приятел

_____

*Наню Манафов,ПАЛАМУДЪТ Е ГОЛЯМА СИЛА“, ХЕЙ“, Университетско издателство „Св. Климент Охридски“, редактор: Дария Видкинова, С., 2021, 159 стр., ISBN 978-95-07-5270-9

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *