picnic1-389x260

КАЖИ*НА СЪРЦЕТО

КАЖИ*НА СЪРЦЕТО

Д-р Георги Чалдъков**

В зеленото разсъмване

пожелах да съм сърце.

Сърце,
засияй с цвят на портокал!

Сърце,
засияй с блясък наздраве!

Ф.Г. Лорка, перифраза от Песничка за първото желание

 

И тази година 29 септември бе Световен ден на сърцето. Сърдечносъдовите болести – миокарден инфаркт и мозъчен инсулт – са най-смъртоносния враг на човека. Всяка година около 18 милиона човека в света умират от тези болести.По даннни на Световната здравна организациябългарите сме на първите места в света по смъртност от сърдечни инфаркти и мозъчни инсулти. По данни на Националния статистически институт от тези и други болести през 2016 г. са умрели 107 580 българи – един голям български град. От тях около 72 000 – от инсулти и инфаркти, около 19 000 – от злокачествени тумори. Като разделим 107 580 на 365, се получава 294 – ужас, толкова много хора умират всеки ден в България! А се раждат само 178 деца дневно.

Световната здравна организация не спира да води борба с незаразните болести (НЗБ, англ. – non-communicable diseases, NCD) –например,сърдечнометаболитните болести атеросклероза, хипертония, затлъстяване(обезитас), диабет тип 2 и метаболитен синдром. Те са мултифакторни болести, предизвикани от много рискови фактори, на които, ако не противодействаме, ни наказват с инфаркти и инсулти. Едни от тях са консумация на храни, съдържащи транс-мазнини и подсладители, свръхконсумация на сол (натриев хлорид), тютюнопушене и занемарена физическа активност(показани на приложения афиш на Световния ден на сърцето).

Атеросклеротичните плаки на кръвоносните съдове на сърцето са като вулкани, които спят– изригнат ли, лавата им спира кръвния поток и лишеното от кислород сърце онемява – мълчанието на сърцето се нарича инфаркт на миокарда.

Vulnerable plaque – уязвима плака.

Vulnerable blood – кръв, уязвима от тромбоза.

Vulnerable myocardium – сърце, уязвимо от инфаркт.

Vulnerable patient – уязвим пациент.

Vulnerable countries – уязвими страни, в списъка на които е и България, като напреднала инфарктна и инсултна страна.

Световната здравна организация достигна до разбирането, че е необходимапромяна на парадигмата в борбата с НЗБ. „От сега нататък НЗБ – и здравето като цяло – не трябва да бъдат обект на грижа само на болниците и на лекарите, работещи в тях“ – коментираха наскоро Tabaré Ramón Vázquez (Президент*** на Уругвай, 2005-2010 г.) и Tedros Adhanom Ghebreyesus (Генерален директор на СЗО) в статия, озаглавенаBeating NCDs can help deliver universal health coverage, публикувана на 23 September 2017в научното списание Lancetтом 390, стр. 1473–1474, DOI:http://dx.doi.org/10.1016/S0140-6736(17)32470-4.

Световна конференция за НЗБ ще се проведе в Монтевидео, Уругвай на 18 – 20 октомври 2017, а през 2018 г.Генералната асамблея на ООН ще обсъжда противодействията на тези болести.

В Българияпреди ноември 1989 г. се говореше, но нищо не се правеше, за профилактиката на сърдечносъдови и други НЗБ. Така е и по времето на преходната демокрация. Правителството и депутатите, ако искат да променят парадигмата в борбата с НЗБ, трябва да знаят постиженията на науката за превенция на болестите на сърцето и мозъка. И да ги приложат в България!

*качество на живот

**Председател на Българското дружество по клетъчна биология и действителен член на Международната академия на сърдечносъдовите науки.

***В честотния речник на българските президенти, особено на един от тях, думите евроатлантически ценности и НАТО, а не здраве и НЗБ, са на първите места.На следващата  страница е афишът на Световния ден на сърцето.

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *