храм - Свети Йоан Предтеча

ИКОНА ОТ ЖЕЛЯЗНАТА ЧЕРКВА „СВЕТИ СТЕФАН“ В РОДОПСКИ МАНАСТИР

 

 

Българската православна църква отбеляза 150 годишнината на Българската екзархия. Един родолюбец – известния български хирург онколог проф. Иван Гаврилов, продължава неуморно своята дарителска дейност,  подчинена на висока цел – да се припомни дейността на Българската екзархия и нейните духовни водачи за целокупна България: Мизия, Тракия и Македония.

Вниманието на щедрия дарител е към Източни Родопи. В последните години той осъществи многобройни културни инициативи, припомнящи последователната дейност на Българската екзархия и Българската патриаршия за този район.

857F1142-3C42-48C2-8827-E5F16430381DВ края на м.юни за средновековния манастир „Св. Йоан Предтеча“ в гр. Кърджали бе предаден скъп дар – иконно изображение на  „Св. Богородица със светите братя Кирил и Методий“ от Желязната черква „Св. Стефан“ в Истанбул, осветена от Негово Блаженство Екзарх Йосиф I Български на 8 септември 1898 г.

Няколко дни преди дарението му, на 20 юни – дата на блажената кончина на екзарх Йосиф, на гроба му до митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София бе отслужена панихида по повод на 180 години от рождението и 105 години от упокоението на видния български духовник.

Проф. Иван Гаврилов донесе в Кърджали и част от тиража на мемориална картичка в памет на Екзарх Йосиф I Български. Дарението на българския лекар припомни и съществуването на „българската болница“ в Цариград и добродетелната дейност на наши медици в столицата на Османската империя по време на Екзархията.

Иконата на „Св. Богородица със светите братя Кирил и Методий“ в манастира „Св. Йоан Предтеча“ внесе празничност и светлина в родопския град.

 

Илюстрации:

  1. Проф. Иван Гаврилов с дарената икона в Кърджали.
  2. Храм „Свети Йоан Предтеча“ в град Кърджали – светата обител на Източни Родопи.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *