1c4901a06de5d2e8b4770cd2bbefb646

Д-р Катрафилова:Защо уроинфекциите са по-чести през летния сезон?

 

Характерни за летните месеци са циститите и уретритите. Ето какво трябва да знаем за тях.

Острият цистит представлява остро възпаление на пикочния мехур. Това е най-честата форма на уроинфекция, много по-честа у жените, която може да се появи на всяка възраст. Около 10% от урологичните случаи през лятото се дължат на остър  цистит.

В района на ануса и влагалището има разнообразие от микроорганизми. Най-чест микроорганизъм е Е. Coli, последван от протеас, ентрокок и стафилокок. Тези микроорганизми са част от нормалната флора на човешкия организъм и се счита, че тяхното наличие възпрепятства колонизацията с патогенни микроорганизми. Има обаче  случаи при които тези нормални микроорганизми през уретрата попадат в пикочния мехур, където се заселват.

През лятото организмът често е обезводнен поради високите температури, урината е по-конценрирана, честотата на уриниране – намалена, като всичко това създава чудесни условия за развитието на микроорганизмите. Други фактори, улесняващи появата на цистит е употребата на тампони , тясното бельо от изкуствени материали, запекът,  захарният диабет, както и по-честите полови контакти през лятото.

В общия случай циститът не се предава по полов път, което не налага лечение на половия партньор. Освен това не се предава чрез ежедневен контакт или пък използване на обща тоалетна.

Препоръките на уролога са:

  • Приемайте достатъчно количество течности (вода) – поне 2 литра дневно
  • Уринирайте достатъчно често
  • Осигурете проветриво бельо от естествен материал
  • Лекувайте навременно запека
  • За дамите е важно уриниране след сексуален контакт

Остър уретрит

Уретритът представлява особена форма на уроинфекция и е по-чест при млади мъже. Б общия случай представлява болест, предавана по полов път. Поделя се на гонококов и не-гонококов уретрит.

Гонореята представлява инфекция, причинена от  микроб, наречен Найсерия Гонорее. Тя се предава чрез сексуален контакт. Характерно за нея е изтичането от уретрата на жълто-зелен, миришещ секрет, придружено от болка и парене. Болката по време на уриниране е силна и болните често я сравняват с „преминаване на стъкла“ . Диагнозата се поставя след микробиологично изследване на секрета, а лечението се извършва с антибиотици. Необходимо е да бъде лекуван и половият партньор /и .

Негонококовият уретрит е по-чест от гонореята. И той би могъл да е полово предаван , като се причинява от нетипични микроорганизми като хламидия , уреаплазма и др. В много от случаите не е възможно да се открие конкретния причинител. „обвиняват“ се и някои вируси , като херпесният, както и трихомонас вагиналис. В този случай уретралният секрет е с по-светъл цвят, до прозрачен , чувството на парене и дискомфорт присъства, но в по-лека степен в сравнение с гонореята. Диагнозата се базира на микробиологичното изследване . Антибиотичната терапия и в този случай се прилага и при половият партньор /и.

Урологът съветва:

–              Използвайте презерватив в срок на годност при всички видове сексуален контакт.      Уверете се, че нямате алергия към лубрикиращото вещество!

 

 

Д-р Катрафилова, специалист уролог консултира в клиника Вива клиник, к.к. Сл. Бряг, след предварително записан час. Тел. 0893 339 047.

Print Friendly

Автор: Nessebar-News.com


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *