655-402-parlament-narodno-sybaranie

Дебатът около вота: Политическият сирак Москов сред море от нерви, озъбени физиономии и плюнка

Здравният министър видя в мотивите 10 лъжи на опозицията

Петър Москов по време на дебата за вота на недоверие заради здравната политика, сн. БГНЕС

Дебатите по първия вот на недоверие към втория кабинет “Борисов“ за политиката в здравеопазването преминаха в сряда под лайтмотива политически сирак ли е здравният министър Петър Москов и има ли провежданата от него здравна политика реална подкрепа в управляващото мнозинство или вотът ще бъде отхвърлен, само за да бъде запазено правителството.

При гласуването, което ще се проведе в петък сутринта, не се очакват никакви изненади, тъй като опозицията няма да може да събере нужните 121 депутатски гласа. Против ще гласуват ГЕРБ, Реформаторският блок, Патриотичният фронт и АБВ, което беше декларирано и по време на изказвания в залата. Мотивите на БСП и ДПС за вота на недоверие бяха определени като несъстоятелни и твърде общи дори от групата на БДЦ, която по принцип има критики към здравната политика. Освен официално подкрепилите го, вотът ще бъде подкрепен при гласуването от “Атака“, Лютви Местан и независимите депутати, последвали го след изключването му от ДПС.

Основните критики на БСП и ДПС към политиката на Москов бяха за това, че води силно административна и централизирана политика по сливане на болници, централизиране на лекарствени търгове, задължителна здравна карта, фиксираните болнични бюджети. Според тях, с политиката си Москов влошава достъпа на пациентите до медицински услуги. Вносителите на вота твърдят, че в системата има “нормативен хаос“.

Политическият сирак Москов

Дебатът започна със спорове между ДСБ и представителите на ДПС и ГЕРБ кой с кого управлява и от чия подкрепа се ползва Москов.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев коментира, че мотивите “не стават за нищо“ и никого няма да трогнат. “Атаката срещу десните министри в това правителство, които и без друго са малко, няма да срещнат подкрепа от наша страна. Ако искате да атакувате десни министри, търсете хората, които в този парламент се обявяват за балансьори – колегите от ГЕРБ. Ако искате да насочите политиката на държавата наляво, това става през балансьора, а не през десницата. Колеги от ДПС, разбирам, че страдате за ролята на балансьор. Но в политиката понякога е така- ученикът надминава учителя си. И в политиката, и в театъра това често се случва“, заяви Кънев.

“Но това, което правите днес е театър, който цели да замъгли нещо друго- това е венец на триседмичните усилия да се скрият катастрофалните резултати от това, че заедно провалихте съдебната реформа“, коментира Кънев.

Това предизвика реакцията на депутата от ГЕРБ Семир Абу Мелих, който репликира Кънев, че вотът на недоверие е внесен заради ДСБ, които са оставили министър Москов сам в управлението и сега ГЕРБ трябва да го защитават.

“Вие излязохте в опозиция, оставихте си министъра тук. Той остана политически сирак и няма кой да го защитава. Тук сме се събрали да го защитаваме. Тази политика не е на ГЕРБ. Ние сме подпомагаща партия“, заяви Мелих.

“Вие явно сте сънувал сън, че някой търси подкрепа от вас за вота на недоверие“, обърна се лидерът на БСП Михаил Миков към Москов.

“Вие трябва да сте благодарни, да боготворите политическа партия ГЕРБ. Тя ви е ракетата носител, с която сте на власт. Не разбирате ли обикновения факт, че в този момент министър Москов се крепи не заради смислени и съдържателни аргументи, касаещи неговата експертност. Когато покровителствената ръка на Бойко Борисов падне от главата на министър Москов, той си заминава“, заяви Тунчер Кърджалиев.

В кулоарите на парламента здравният министър Петър Москов коментира, че няма никаква интрига как ще завърши днешното гласуване на вота на недоверие. Попитан дали се чувства политически сирак, както бе окачествен от депутат от ГЕРБ, Москов заяви: „Майка ми, да е жива и здрава, още е жива“. Той заяви, че не е чул убедителни аргументи срещу политиките на министерството и определи дебатите като отегчителни.

По същество

Основните критики на БСП и ДПС към политиката на Москов бяха за това, че води силно административна и централизирана политика, с което влошава достъпа на гражданите до лечение и те са принудени да доплащат още повече.

“Смятаме, че стилът на министър Москов е наистина командно-административен. Той прилага национализация, защото има много примери за това – опитът за национализация на Надзорния съвет на НЗОК, който не успя, сливането на девет университетски болници, централният орган за обществени поръчки и лекарствени търгове“, заяви Тунчер Кърджалиев от ДПС, подчинен на министъра.

“Днешното правителство, увлечено в желанието да защити бюджета на НЗОК, с всички действия натоварва още повече българските граждани със заплащане“, заяви лидерът на БСП Михаил Миков.

В последствие Москов заяви, че в критиките и изложените мотиви откроява “10 лъжи“, които се зае да обори пункт по пункт. По отношение на критиките за нормативен хаос Москов каза, за разлика от кабинета Орешарски това правителство е приело редица законови и подзаконови нормативни актове, докато законодателните действия в здравеопазването на предходния кабинет са били “нула, зеро, нада“.

Относно обвиненията за ограничен достъп до здравеопазване Москов каза, че през 2015 година е бил завършен процесът по пълното оборудване на болниците с апарати за лъчетерапия и радиохирургия. Той попита защо това не е направено от управлението на БСП и ДПС. “641 000 повече направления за остри състояние ще ползват гражданите от април. 236 000 са профилактични прегледи за деца повече от досегашните“, каза Москов.

По повод твърденията, че това правителство налага финансови рестрикции на болниците той заяви, че това е тежка лъжа, която се нуждае от наказание със сравнителен анализ: “За болниците вие сте записали 1 млрд. лева,  а ние 1.5 млрд лева. Българските болници са 330, ако разделим разликата, която сме дали в повече, вие сте ощетили с 1.6 млн. лева всяка една болница“.

“Този вот не беше поставен като вот за здравеопазване, а защото структурите, които дълбоко са се вкопали в здравеопазването, се чувстват уплашени. Засегнати са икономически интереси, чието политическо представителство сте вие“, заяви Москов.

Нерви, озъбени физиономии и  плюнка

По време на изказването си Москов взриви групата на БСП, вмятайки, че както е казал техният патрон Ленин “Надо меньше пить“ (Трябва да се пие по-малко). Депутатите от левицата започнаха да тропат по банките, докато председателят на парламента Цецка Цачева се опитваше да внесе ред и предупреждаваше Москов да говори по-спокойно.

Москов от своя страна заяви, че той е спокоен, а разпенените представители на левицата коментира с думите: „Ето това имам предвид – нерви, озъбени физиономии, плюнка. Аз говоря спокойно на вас“.

По време на дебата депутати от опозицията изнесоха пикантни подробности как в един от центровете по кръводаряване на дарителите били давани пакетчета захар с логото на ГЕРБ, а депутатът Георги Гьоков обобщи, че трябва да се раздава и горчица с логото на Реформаторския блок, за да знаят хората кой им вгорчава живота.

Кой каква позиция зае?

По време на дебата здравната политика бе защитена от депутатите от Патриотичния фронт и ГЕРБ. В началото на обсъжданията в залата присъстваха и министри от кабинета, но в края Москов остана сам, което стана причина за язвителни реплики от страна на левия депутат Емил Райнов, че “никой не го подкрепя“.

От Патриотичния фронт заявиха, че няма да подкрепят вота на недоверие и дори смятат, че здравната политика е една от най-успешните на правителството. От АБВ също декларираха, че няма да подкрепят вота, но дадоха препоръки какво още да се прави в сектора.

Красимира Ковачка от БДЦ заяви, че макар групата й да има сериозни критики и опасения по отношения на здравната политика, мотивите на БСП и ДПС са твърде общи, не са подкрепени с доказателства и поради това групата й ще гласува с “въздържал се“. Тя допълни, че падане на правителството само ще доведе до нова загуба на социално време и негативни последици за икономиката.

Лютви Местан, който вече е независим депутат заедно с няколко последвали го съпратийци след изключването му от ДПС, заяви, че те ще подкрепят вота на недоверие. “Ние ще подкрепим внесения вот не непременно заради мотивите, внесени след повече от месец мъчителен труд, а заради много по-важно съображение. След излизането на ДСБ това управление загуби своята морално-политическа легитимност“, каза той.

От “Атака“ казаха, че ще гласуват “за“ вота на недоверие, чието гласуване е в петък от 9 часа.

Print Friendly

Автор: Mediapool.bg


      Вашият коментар

      Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *